Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

Nyomtatás Nyomtatás
A laktózérzékenység tünetei ellen hatásos módszer a laktáz enzim pótlása tabletta vagy csepp formájában.

Laktáz enzim pótlása is egy lehetőség a laktózérzékenyeknek..

A laktózérzékenység “gyógyítása”

A tudomány számos úton próbálja megoldani a laktózérzékenyek problémáját és elérni azt, hogy ők

is fogyaszthassanak tejtermékeket. Ennek oka nem csak az, hogy a tejtermékek nélkülözhetetlenek az étkezésben, hanem az is, hogy laktóz nem csak a tejben vagy a tejből készült termékekben (tejföl, túró, sajt, vaj, joghurt, kefir stb.) van.
Léteznek olyan tejből készült kivonatok (pl. tejfehérje-koncentrátum), amelyeket igen gyakran alkalmaznak ún. feldolgozott élelmiszerekben. Ilyenek például a különféle szalámik, levesporok, szószok. Nagyon nehéz feladatra vállalkozik az, aki azokat a termékeket szeretné elkerülni, amelyekben ilyen adalékanyagok vannak.

Alternatív lehetőség a laktáz enzim pótlása.

A laktózintolerancia elleni küzdelem egyik eszköze a laktózmentes termékek gyártása, egy másik lehetőség pedig a laktáz enzim pótlása. Ez az az enzim, amely a laktóz megfelelő elbontásáért felelős, a tejcukor-érzékenyek problémáját ennek hiánya, vagy csökkent mennyisége okozza.

A laktáz enzim pótlása.

[ad 40]A pótlólag alkalmazható laktáz enzim szájon át bevehető gyógyszer, amelyhez többféle formátumban (por, csepp, rágótabletta) juthatunk hozzá.

A hatóanyaga túljutva a gyomor savas közegén, a vékonybélben képes hatásosan pótolni a vékonybél laktáz-termelését.

Mindegyik gyógyszer formában szedett laktáz-pótlóra igaz, hogy a nátrium és kálium ionok fokozzák, míg a kalcium, réz és nehézfém ionok gátolják a hatását.  A gyógyszer mennyiségét az elfogyasztani kívánt laktóz mennyisége határozza meg (de általában orvos állapítja meg).

A gyógyszer nem befolyásolja a reflexeket, de mellékhatásként előjöhetnek ugyanazok a tünetek, amik egyébként a laktózérzékenységet kísérik. Természetesen az allergiás hajlamot ezen gyógyszer szedése előtt is meg kell vizsgálni.

A por alakú laktázt vagy folyékony élelmiszerben kell feloldani, vagy szilárd étel tetejére szórni. Vigyázni kell az étel hőmérsékletével, mert 50 °C fok felett az enzim elbomlik. A por önmagában ízetlen és az étel ízét nem befolyásolja.

A rágótablettát étkezés előtt kell a szájüregben elrágni. Ebből következik, hogy 3 év alatt kisgyermekek ezt a változatot még nem kaphatják, hiszen ők még nem tudnak biztonsággal rágni és a félrenyelés, fulladás veszélye is fennáll náluk.

Különösképpen jó módszer lehet a laktáz pótlás abban az esetben, ha nem ismerjük az étel összetevőit, mert egy fogadáson vagy vendégségben kínálnak meg azzal.

Mire kell odafigyelnie a laktózérzékenynek a laktáz enzim szedése során?

A laktáz enzim szedése egy tanulási folyamat. Miért? Megtudhatja A laktáz enzim szájon át történő adagolása című cikkünkből.Kapcsolódó bejegyzések:

Ingyenes laktáz enzim minta igénylés
Ingyenes laktáz enzim minta igénylés

Összesen 3.000 személynek van lehetősége ingyenes laktáz enzim termékmintát igényelni az újonnan megjelent JutaVit laktáz enzim – 5000 FCCU készítményből....

, , ,
ugrás az oldal tetejére