Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A tejfehérje allergia tünetei

Nyomtatás Nyomtatás

Weboldalunk fő témája a laktózérzékenység azaz laktóz-intolerancia vagy más néven a tejcukor érzékenység. Mint a nevében is benne van a laktózérzékeny betegek a tej egyik összetevőjére nevezetesen a tejcukorra azaz a laktózra érzékenyek. A laktóz-intolerancia nem allergia, hanem egy felszívódási zavar.

Ezzel szemben a tejallergia – helyesen tejfehérje allergia

a tejben található fehérjékre (kazein és savófehérjék) adott allergiás immunreakció.

A tejfehérje allergia tünetei. Tejallergia jelei

tejfehérje allergia bőrtünetekkel is jelentkezhet

Akik először tapasztalják saját magukon vagy gyermekükön a tejfogyasztás után a tüneteket, még nincsenek tisztában azzal, hogy mitől jelentkeztek az amúgy részben hasonló tünetek, ezért mai cinkünkben a tejallergia tüneteit fejtjük ki részletesen.

Hazánkban leggyakoribb ételallergia a tejfehérje allergia, mely főként a gyermekkora jellemző. Szervezetünk problémái, így az allergiák is tünetekként manifesztálódnak. A táplálékallergiák tünetei igen változatosak, és gyakran más betegségeket utánoznak, ezért sok esetben nehéz fényt deríteni a panaszokat kiváltó ételre, italra. A tünetek nem étel specifikusak, tehát egyfajta allergén többféle tünetet is okozhat, és ugyanazt a tünetet akár többféle allergén is kiválthatja.

A táplálékallergiákban, így a tejfehérje allergiában is a következő tünetek a leggyakoribbak.

A tejfehérje allergia bőr- és nyálkahártyatünetei

Bőrünk és nyálkahártyánk az egyik leggyakrabban érintett szerv az allergiák esetében. Gondoljunk csak bele, hiszen az összes táplálékunk először az ajkainkkal, majd a szájüregünkkel és annak nyálkahártyájával érintkezik. A tej által kiváltott reakciók lehetnek koraiak, szinte azonnal megjelennek, vagy későiek, napokkal a tej (allergén) elfogyasztása után jelentkeznek.

 • Csalánkiütés vagy urticaria: az egyik leggyakrabban kialakuló bőrtünet. A test bármely területén megjelenő, különböző méretű, éles szélű, vörös göbök jellemzik. Általában néhány perc alatt alakul ki, majd pár óra alatt el is múlik. Krónikus urticariáról akkor beszélünk, ha a tünetek több hétig is fennállnak.
 • Angioödéma: a bőr vagy a nyálkahártya és az alatta lévő szövet duzzanata. Gyakran a csalánkiütést kíséri. Általában a végtagokon, arcon, ajkakon, nyelven alakul ki. Életveszélyes is lehet, mert a szájüreg szövetei annyira megduzzadhatnak, hogy elzárják a légutakat.
 • Ekcéma: kiterjedt bőrgyulladással járó betegség, mely öröklött hajlamon alapul, de nagy részben ételallergiák tüneteként is kialakulhat.

A tejfehérje allergia nyelőcső és gyomor tünetei

A szájüreg és nyelőcső után a gyomorral és a bélrendszerrel érintkezik az elfogyasztott étel. A tápcsatorna egész területén kialakulhatnak allergiás tünetek.

 • Reflux: a tej által indukált gyulladás miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahol égő, viszkető érzést okoz.
 • Általános gyomor panaszok: hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés, véres széklet.
 • Hasi kólika: csecsemőkori tejfehérje allergiában gyakori. Állandó, több órán keresztül tartó csillapíthatatlan sírás, has puffadás jellemzi, amit görcsös hasi fájdalom okoz.

A tejfehérje allergia bélrendszeri tünetei

 • Általános panaszok: az egész emésztőrendszerre (gyomor, bél) kiterjedő puffadás, hányinger, hányás, hasmenés, véres széklet.

A nem megfelelően lebontott tejfehérje a vékony- és vastagbél nyálkahártyáját károsíthatja, ilyenkor gyulladás alakulhat ki. A bélrendszer gyulladása miatt emésztési és felszívódási zavarok, majd ebből kifolyólag különböző hiányállapotok, fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

A tejfehérje allergia légúti tünetei:

 • Asztma: Rohamokban jelentkező köhögés, fulladás, nehezített légzés, melyet sípoló hang követ. A légutak, azon belül a hörgők nyálkahártyájának gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcse váltja ki.
 • Heiner-szindróma: a tejfehérje allergia csecsemőket érintő, súlyos tünetegyüttese. Fejlődésben, növekedésben való elmaradás, visszatérő láz és tüdőgyulladás jellemzi, gyakran alakul ki ziháló nehézlégzés és tüdőbevérzés is.
 • Anafilaxia vagy anafilaxiás sokk: egy allergén által kiváltott legsúlyosabb, életet veszélyeztető reakció.
  A tünetek nagyon változatosak: keringésleállás, tüdőszűkület, légzési nehezítettség, de hányás, hasmenés is jelentkezhet. Gyakori a nyelv és a gége duzzanata is. Hirtelen, percekkel az allergénnel való érintkezés után jelentkezik keringés- és légzésleállást okozva. Sürgősségi ellátást igényel.

A tejfehérje allergiának (tejallergia) nagyon sokféle tünete lehet, enyhétől a súlyosig, de egyik sem elhanyagolható. A tünetek alapján minden esetben szakembernek kell felállítania a pontos diagnózist.

Fontos a tüneteket kiváltó allergén azonosítása, mert az ételallergiák egyetlen kezelési módja a tüneteket kiváltó étel kihagyása az étrendből.

Éppen ezért  a tejallergiás beteg nem fogyaszthat tejet, tejszármazékot tartalmazó ételeket, számukra a laktózmentes tej sem jelent megoldást. Jó hír viszont, hogy a gyermekkori tejfehérje allergiát a gyermekek ki is nőhetik, így felnőtt korra problémamentesen tudnak tejet, terméket fogyasztani. Weboldalunk számos tejmentes recept is megtalálható.

Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy gyermeke tejfehérje allergiás mindenképp forduljon a megfelelő szakemberhez, allergológushoz vagy gasztroenterológushoz.

Kihez  fordulhat tejallergia vizsgálatra?

Háziorvosától kérhet beutalót ingyenes kivizsgálásra, de magán úton sorbaállás és várólista nélkül – igaz térítés ellenében – elvégeztetheti a tejallergia tesztet az erre szakosodott diagnosztikai központokban is, ahol laktóz-intolerancia vizsgálatokat is végeznek. Weboldalunk térképén is számos ilyen labort talál.Kapcsolódó bejegyzések:

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása

A tejfehérje allergia és a laktózérzékenység teljesen eltérő betegség. Egyetlen közös bennük, hogy a tejfogyasztás okozza a kellemetlen tüneteket mindkét...

Keresztallergia - pl. tejallergia vs. marhaszőr
Keresztallergia – pl. tejallergia vs. marhaszőr

Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha szervezetünk a különböző allergiát kiváltó anyagokat, allergéneket (pl.: pollen, élelmiszer) azonosként ismer fel és ugyanolyan allergiás...

"Tejallergiás" lettem... vagy a családtagom!
“Tejallergiás” lettem… vagy a családtagom!

Mi van, ha kiderül valakiről, hogy a panaszainak oka a tejallergia? Mi a teendő, hasznos tanácsok tejfehérje allergia felismerésére, kezelésére....

Magassabb összegű családi pótlék jár a tejallergiásoknak!
Magassabb összegű családi pótlék jár a tejallergiásoknak!

Korábbi írásunkban a személyi adókedvezmény igénylésére hívtuk fel a figyelmet, de számos kérdés érzett arra vonatkozólag, hogy a gyermekek után...

Tejallergia, laktózérzékenység csecsemőknél
Tejallergia, laktózérzékenység csecsemőknél

Az örökletes laktózérzékenység késő gyerekkorban jelentkezik, a csecsemőket nem igazán érinti. A született laktózérzékenység annyira ritka, hogy egyes orvosok szerint...

, ,
ugrás az oldal tetejére