Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?

Nyomtatás Nyomtatás
Alanyi jogon jár személyi adókedvezmény a laktózérzékenyeknek!

Alanyi jogon jár személyi adókedvezmény!

Hogyan takaríthatunk meg havonta 2018-ban 6.900 Ft-ot?

Sajnos sokan nem tudják, hogy bizonyos betegségek, fogyatékosságok miatt adókedvezmény illeti meg őket. (továbbiakban személyi adókedvezmény)
Ennek összege:

 Év Minimálbér (Ft) Személyi kedvezmény havi összege (Ft)
2009 71 500 3 575
2010 73 500 3 675
2011 78 000 3 900
2012 93 000 4 650
2013 98 000 4 900
2014 101 500  5 075
2015 105 000 5 250
2016 111 000 5 550
2017 127 000 6 350
2018 138 000 6 900

Érdemes utána járnia, és adott esetben orvosi igazolást beszereznie a laktózérzékenységéről! Amennyiben a betegsége korábban is ismert volt, akkor visszamenőleg is van mód az személyi adókedvezmény érvényesítésére! Vannak pozitív tapasztalatok!

Erről a Személyi jövedelemadó törvény 40 §, 1. bekezdése rendelkezik:

40. § Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).
(2)Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban részesül.

Kik jogosultak a személyi adókedvezményre?

Fontos tisztázni, hogy nem támogatásról, segélyről van szó, hanem a megszerzett jövedelmet terhelő adó csökkenthető ezzel az adókedvezménnyel.
Így, aki jövedelemmel nem, vagy kizárólag adómentes jövedelemmel rendelkezik, személyi adókedvezményt nem tud igénybe venni.
Továbbá ez a személyi adókedvezmény családtaggal/házastárssal nem osztható meg, kizárólag a jogosult veheti igénybe.
Így például: a jogosultsággal rendelkező fogyatékos gyermek személyi adókedvezményét a szülő nem veheti igénybe.

A személyi adókedvezmény alanyi jogon jár, attól függően, hogy megfelel-e a betegsége, rokkantsága a jogosultságot megállapító szabályzóknak.

Első szabályzó

A személyi adókedvezményt az veheti igénybe, aki a 335/2009. (XII. 29) Kormányrendeletben listázott valamelyik betegségben szenved.
Pl, a teljesség igénye nélkül:

E73 Laktóz intolerancia
E730 Veleszületett laktóz-hiány
E731 Másodlagos laktóz-hiány
E738 Egyéb laktóz intolerancia
E739 Laktóz intolerancia, k.m.n.

Ez a rendelet viszonylag rövid, illetve a mellékleteiben nagyon részletesen felsorolt betegségek esetén jár a személyi adókedvezmény.
A Betegség kódja alapján egyszerű megkeresni a saját betegséget, így ha szerepel a listában, akkor jár a kedvezmény. Ehhez igénybe tudjuk venni háziorvosunk segítségét is, általában szívesen segítenek ebben, különösen, hogy az igazolást erről nekik kell kiállítani, de erről később.

Második szabályzó

Jogosult a személyi adókedvezményre, aki rokkantsági járadékban részesül.
A rokkantsági járadékról a 83/1987. (XII. 27) MT rendelet

Aki jogosult rokkantság járadékra, már valószínűleg részesül is benne, ezért ennek különösebben nem kell utánanézni. Tehát ha valakinek folyósítanak rokkantsági járadékot, akkor a személyi adókedvezmény is jár.

Igazolások

[ad 40]A személyi adókedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolással is rendelkezni kell.
Ezt a 49/2009. (XII. 29) EüM rendelet szabályozza. Formanyomtatvány minta: igazolás súlyos fogyatékosság minősítéséről – nyomtatvány személyi adókedvezmény igénybevételéhez.

Lényege:

Az Első szabályzó esetében meghatározott betegségek igazolására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. Így az igazolást vagy a szakambulancia, illetve kórházi osztály szakorvosa állítja ki, vagy pedig az orvosi dokumentáció alapján a háziorvos.
Természetesen, ha rendelkezésre áll fogyatékosságot megállapító határozat, akkor az lesz a személyi adókedvezmény jogosságának igazoló dokumentuma.

Az igazolásokat minden évben meg kell kérni! Kivéve:

Amennyiben végleges fogyatékosság került megállapításra, akkor az erről kiállított igazolás alapján minden évben kérheti a személyi adókedvezmény figyelembevétele, ekkor évente igazolásra nincs szükség.

Mikortól vehető igénybe a kedvezmény?

A személyi adókedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjától vehető igénybe, az orvosi igazolás alapján.

Személyi adókedvezmény visszamenőleges igénylése

Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett Kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

Bővebben a NAV oldaláról letöltött anyagban olvashatnak.

Aki él ezzel a lehetőséggel, nagyobb valószínűséggel számíthat egy adóellenőrzésre, de ettől nem kell megijedni. Amennyiben rendelkezésünkre áll az orvosi igazolás, semmi félnivalónk nincsen, mivel jár a kedvezmény. Egyéb igazoló dokumentumra nincs szükség, az adóhatóságnak semmilyen mérlegelési joga nincsen, hogy jár vagy nem jár a személyi adókedvezmény!

A személyi adókedvezmény érvényesítése

A személyi adókedvezményt érvényesíthetjük havonta, a munkáltatóknak, kifizetőnknek leadott nyilatkozatunkkal is. Ekkor havonta figyelembe veszik a bérszámfejtésnél ezt az adókedvezményt.

Amennyiben van havonta levont adó a jövedelmünkből, akkor ezzel az összeggel az csökken, tehát a nettó bérünk ennyivel növekszik. A nyomtatvány kérni kell a munkáltatótól, kifizetőtől.

Másik lehetőség, hogy nyilatkozatot nem adunk a munkáltatónak, kifizetőnek, hanem év végén, amikor az adóbevallásunkat készítjük, egyben visszakérjük azt.
Itt mindenkinek mérlegelési lehetősége van, hogy havonta van szüksége erre az összegre vagy év végén egy összegben szeretné visszakapni.

Beteg gyermekek után milyen támogatás igényelhető?

Következő összeállításunkban a családi pótlék témáját fogjuk érinteni.

Az összeállítást Vincze János adószakértő készítette.

Köszönjük.Kapcsolódó bejegyzések:

Akciós táplálékallergia tesztek 20% kedvezménnyel (x)
Akciós táplálékallergia tesztek 20% kedvezménnyel (x)

A Synlab laborhálózat őszi akciója keretében 20% kedvezmény allergia vizsgálatokra, Új vizsgálati módszer: Molekuláris (komponens alapú) allergia vizsgálatok amely lehetővé...

Emelt összegű családi pótlék kiterjesztését készíti elő a minisztérium minden laktózérzékny gyermekre
Emelt összegű családi pótlék kiterjesztését készíti elő a minisztérium minden laktózérzékny gyermekre

Emelt összegű családi pótlékot kapna minden tejcukorérzékeny gyerek – tudta meg a Magyar Nemzet. Eddig csak a veleszületett laktáz elégtelenséggel...

Magassabb összegű családi pótlék jár a tejallergiásoknak!
Magassabb összegű családi pótlék jár a tejallergiásoknak!

Korábbi írásunkban a személyi adókedvezmény igénylésére hívtuk fel a figyelmet, de számos kérdés érzett arra vonatkozólag, hogy a gyermekek után...

, , ,
ugrás az oldal tetejére