Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózérzékenységről

Nyomtatás Nyomtatás

laktózintoleranciaTöbb mint az emberek felét érinti a laktóz-intolerancia

A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység olyan táplálkozási probléma, mely kétféle képen orvosolható. A táplálkozási probléma lényege, hogy az illető nem tudja megemészteni a tejtermékekben található laktózt, azaz tejcukrot.

A tejcukor-érzékenység nem betegség, hanem primer oknál fogva genetikai eredetű táplálkozási zavar, de más betegségek miatt is kialakulhat, ez a szekunder laktózintolerancia.
A laktózra érzékeny személyek szervezetében nem termelődik elegendő laktáz enzim, amely a tejcukor glükózzá és galaktózzá való bontásáért felel.
A laktózérzékenység tünetei lehetnek többek között a puffadás, a hasgörcs, a hasmenés, hányinger vagy hányás.
Egyesek kis mennyiségben tudnak tejterméket fogyasztani, mert így még tünetmentesek maradnak; másoknál a problémák viszont már ekkor is jelentkeznek, ezt csak a biztonságos diagnózis felállítása után szabad „kipróbálni”

A laktóz-intolerancia alaptípusai

A laktóz-intoleranciának kettő alapvető típusa létezik, az elsődleges laktóz-intolerancia (amelynek egyik alfaja a a veleszületett laktáz enzim hiány) és a másodlagos laktóz-intolerancia.

 1. Az elsődleges laktóz-intolerancia genetikus
  1. A  veleszületett típusban laktáz enzim hiány, Ebben az esetben a laktáz enzim jelenléte már születéstől hiányzik; ezek a csecsemők az anyatejet sem tudják megemészteni.
   Az ilyen típusú laktózintoleranciában szenvedő gyermekek után jár egyedül az emelt összegű családi pótlék.
  2. A késői megjelenésű típusban a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, majd megszűnik a laktáz enzim aktivitása
 2. A másodlagos laktóz-intolerancia valamely betegség következménye.
  Előidézheti például egy csecsemőkori vékonybélprobléma, paraziták, hasmenés, kemoterápia vagy egyéb környezeti hatások vagy antibiotikumos kezelés is.
 • A laktóz-intolerancia tünetei

  A laktóz-intolerancia tünetei a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek. Kellemetlen érzés, gyomorfájdalom, puffadás, hasmenés, hányinger vagy hányás lép fel.
  Tovább »

 • A laktózérzékenység kezelése

  A rendszeresen tejet és tejtermékeket nem fogyasztó társadalmakban a laktózérzékenység általában nem jelent kezelendő problémát, amíg tejet-, tejterméket nem fogyaszt a tejcukor érzékenységben szenvedő. A többségében laktóz-toleráns közösségekben élő laktózérzékeny személyeknek azonban kellemetlen lehet a hasmenés, puffadás, így számukra fontos a diétás vagy laktáz enzim pótláson alapuló kezelés.
  Tovább »

 • A laktóz-intolerancia okai

  A tejcukor-érzékenységet a laktáz enzim hiánya okozza. Akár genetikai okokra, akár környezeti hatásokra vezethető vissza a laktáz elégtelen mennyisége, az enzimhiány miatt a laktóz nem tud közvetlenül a vékonybél falán keresztül felszívódni a véráramba, hanem továbbhalad a vastagbélbe.
  Tovább »

 • A tejcukor-érzékenység megállapítása

  Mivel a tejcukor-érzékenység egyszerűen megállapítható hidrogén kilégzési teszttel, vagy más vizsgálattal, az öndiagnózis felállítása helyett keressünk fel szakorvost, nehogy súlyosabb betegség (pl.: gluténérzékenység) álljon a háttérben!
  Tovább »

 • Laktózérzékenység gyermekeknél

  A laktózérzékenység, jelentkezhet már csecsemőkorban is. Az egyik leggyakoribb kisgyermekeknél diagnosztizált felszívódási zavar a tejcukor-érzékenység.
  Tovább »

 • Gyakori kérdések a laktózérzékenységről

  Amikor diagnosztizálják a laktóz-intoleranciát, mint kellemetlen emésztési panaszok okozóját, részben meg lehet nyugodni, nincs nagy baj. Ez "csak" a laktózérzékenység, de hirtelen nagyon sok kérdés merül fel. Mit kell tenni, mit lehet enni, mit nem szabad enni. A leggyakoribb kérdéseket szedtük csokorba.
  Tovább »

 • Mit jelent azt hogy laktóz?

  A laktóz tudományos megközelítése, annak akinek részletesebb válasz kell, mint a laktóz = tejcukor.
  Tovább »

A laktózintoleranciát nem szabad összekeverni tejfehérje allergiával (tejallergia)

ugrás az oldal tetejére