- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

A laktózérzékenységről

laktózintolerancia [1]Több mint az emberek felét érinti a laktóz-intolerancia

A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység olyan táplálkozási probléma, mely kétféle képen orvosolható. A táplálkozási probléma lényege, hogy az illető nem tudja megemészteni a tejtermékekben található laktózt, azaz tejcukrot.

A tejcukor-érzékenység nem betegség, hanem primer oknál fogva genetikai eredetű táplálkozási zavar, de más betegségek miatt is kialakulhat, ez a szekunder laktózintolerancia.
A laktózra érzékeny személyek szervezetében nem termelődik elegendő laktáz enzim, amely a tejcukor glükózzá és galaktózzá való bontásáért felel.
A laktózérzékenység tünetei [2] lehetnek többek között a puffadás, a hasgörcs, a hasmenés, hányinger vagy hányás.
Egyesek kis mennyiségben tudnak tejterméket fogyasztani, mert így még tünetmentesek maradnak; másoknál a problémák viszont már ekkor is jelentkeznek, ezt csak a biztonságos diagnózis felállítása után szabad „kipróbálni”

A laktóz-intolerancia alaptípusai

A laktóz-intoleranciának kettő alapvető típusa létezik, az elsődleges laktóz-intolerancia (amelynek egyik alfaja a a veleszületett laktáz enzim hiány) és a másodlagos laktóz-intolerancia.

 1. Az elsődleges laktóz-intolerancia genetikus
  1. A  veleszületett típusban laktáz enzim hiány, Ebben az esetben a laktáz enzim jelenléte már születéstől hiányzik; ezek a csecsemők az anyatejet sem tudják megemészteni.
   Az ilyen típusú laktózintoleranciában szenvedő gyermekek után jár egyedül az emelt összegű családi pótlék [3].
  2. A késői megjelenésű típusban a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, majd megszűnik a laktáz enzim aktivitása
 2. A másodlagos laktóz-intolerancia valamely betegség következménye.
  Előidézheti például egy csecsemőkori vékonybélprobléma, paraziták, hasmenés, kemoterápia vagy egyéb környezeti hatások vagy antibiotikumos kezelés is.

A laktózintoleranciát nem szabad összekeverni tejfehérje allergiával (tejallergia [10])