Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktóz-intolerancia tünetei

Nyomtatás Nyomtatás

laktózintolerancia tünetei, tejcukor érzékenység tüneteiA laktóz-intolerancia tünetei a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek:

  • kellemetlen közérzet
  • gyomorfájdalom
  • puffadás
  • hasmenés
  • hányinger vagy hányás

A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága általában összefügg az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségével, és az evés vagy ivás után körülbelül fél órával jelentkezik. A legtöbb tejcukorérzékeny bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket még probléma nélkül el tud fogyasztani.

A tejcukor-érzékenység megállapítása

Nagy eséllyel megállapítható a tejcukor-érzékenység, amennyiben az illető a tejtermékek fogyasztása után fél órával tapasztalja a fenti tüneteket (hasmenés, hányinger, puffadás, gyomorfájdalom), illetve azok ezen élelmiszerek elhagyása után elmaradnak. Nem kell azonban lemondanunk a tejről, mindössze válasszunk laktózmentes termékeket.

Laktóza-intolerancia tesztek

Mivel a tejcukor-érzékenység egyszerűen megállapítható és kezelhető (laktózmentes termékek fogyasztásával vagy a tejtermékek elhagyásával), annak orvosi diagnosztizálása célszerű.

Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne, négyféle teszt is rendelkezésre áll a laktóz-intolerancia megállapítására.

Még részletesebben a laktózérzékenység diagnosztikai módszereiről.

ugrás az oldal tetejére