Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Nyomtatás Nyomtatás
Genetikai laktózérzékenység vizsgálat szájnyálkahártyán végzett kenet vétellel történik.

szájnyálkahártyán végzett kenet vétel

A laktáz enzim a tejcukrot a vékonybélben átalakítja át felszívódó cukorrá. Ha a laktáz enzim hiányzik a tejcukor (laktóz) tartalmú ételek, italok fogyasztása a beteg számára kellemetlen emésztési tünetekkel (pl. hasmenés, puffadás) jár.

A laktóz-intolerancia vizsgálata fájdalommentesen hidrogén kilégzési teszttel történik, amelynek eredménye még a laktózérzékenység vizsgálat napján átvehető. Erről már korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Mivel a laktóz-intolerancia Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 14 % át érinti (egyes vélemények szerint 20-30% is lehet), fontos diagnosztikai eljárás ennek meghatározása.

A laktóz intolerancia kimutatására legelterjedtebb a hidrogén kilégzési teszt elvégzése. Ennek időtartama átlagosan 180 perc, melynek során a beteg bizonyos időközönként laktóz vagy más szénhidrát tartalmú folyadékot fogyaszt. A vizsgálat során a laktózbevitel miatt jelentkezhetnek a laktózérzékenység tünetei.

A laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszere során nincs szükség:

  • a laktóz tartalmú folyadék elfogyasztására,
  • nem jár vérvétellel sem,

mert a vizsgálat a szájnyálkahártyán kenet vétellel történik.
A beavatkozás ezért teljesen fájdalommentes és gyors, továbbá a vizsgálat eredményét nem befolyásolja sem étel, sem gyógyszer előzetes elfogyasztása. Az eredményre azonban a labortól függően 7-14 napot várni kell.

Az eredmény birtokában eldönthető, hogy fenn áll-e örökletes, egész életen át megmaradó laktóz intolerancia, illetve várható-e annak bekövetkezése. A teszt elvégzése 10 év felett ajánlott.
Tudta, hogy amennyiben önálló keresettel rendelkezik és laktózérzékenysége igazolt, alanyi jogon személyi adókedvezményt vehet igénybe?

Amennyiben a beteg laktózérzékenysége korábban már igazolt volt:

  • negatív eredmény azt jelzi, hogy másodlagos laktóz-intolerancia áll fenn, ami elmúlik.
    Ez az állapot az  átmeneti laktózérzékenység
  • pozitivitása pedig amellett szól, hogy a laktóz intolerancia egy életen át fenn áll, mert az genetikai eredetű.

Az eredmény birtokában gasztroenterológust és dietetikust szükséges felkeresni, hogy életmód tanácsot adjanak ugyanis a felesleges, túlzott diéta ugyanúgy, mint az indokolt étrendi megszorítás figyelmen kívül hagyása káros lehet.

Laktózmentes étrendhez hasznos segítség lehet a weboldalunk receptgyűjteménye.

Hol végeznek genetikai laktóz-intolerancia tesztet?Kapcsolódó bejegyzések:

Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat
Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat

A laktózintolerancia megállapításának bevett módszere a hidrogén kilégzési teszt. A vizsgákat fájdalommentes, a kilégzett levegő H2 tartalmát elemzik. Hogy zajlik...

Akciós táplálékallergia tesztek 20% kedvezménnyel (x)
Akciós táplálékallergia tesztek 20% kedvezménnyel (x)

A Synlab laborhálózat őszi akciója keretében 20% kedvezmény allergia vizsgálatokra, Új vizsgálati módszer: Molekuláris (komponens alapú) allergia vizsgálatok amely lehetővé...

Tejfehérje allergia diagnosztizálása - tejallergia tesztek
Tejfehérje allergia diagnosztizálása – tejallergia tesztek

A tejfehérje allergia diagnosztizálása történhet vérvétel vagy bőrpróba útján, de a diagnózis felállításában nagy szerepe van a részletes kórelőzmények megismerésének...

Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?

Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától...

Hogyan zajlik a hidrogén kilégzési teszt?
Hogyan zajlik a hidrogén kilégzési teszt?

Többféle módon lehet a laktóz-intoleranciát diagnosztizálni, az egyik módszer a laktózérzékenység megállapítására a hidrogén kilégzési teszt. Biztosan sokakat érdekel, hogy...

, , , ,
ugrás az oldal tetejére