Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat

Nyomtatás Nyomtatás

A laktózintolerancia meghatározásának bevett módszere a H2 kilégzési teszt.

Milyen esetekben lehet szükséges a hidrogén kilégzési teszt?

Hidrogén kilégzési teszt az egy teljesen fájdalommentes módszere a laktózérzékenység megállapításának.

A hidrogén kilégzési teszt folyamata

A laktózérzékenység (laktózintolerancia) rendkívül kellemetlen betegség, fájdalmas tünetcsoport jellemzi (hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, hasmenés, hányinger, hányás, stb.) A tünetcsoport oka lehet pl. a tejcukor-érzékenység, és olyan kórképek ahol a vékonybél felszívó felülete (bélbolyhok) károsodtak – pl. cöliákia

Laktózt (tejcukrot) a tej és tejtermékek, valamint a laktóz tartalmú élelmiszerek, ételek tartalmaznak. Ezek elfogyasztása után a tünetek lehetnek bizonytalanok, a beteg nem is gondol laktózintoleranciára, a laktáz enzim részleges, vagy teljes hiányára, csökkent működésére. A laktózintolerancia tünetek hosszabb távon erősödhetnek, egyre súlyosabbá válnak.

Egészséges embereknél a vékonybél felső szakaszában termelődik a tejcukrot (laktózt) bontó laktáz enzim. A laktóz, egy kettős cukor (diszacharid), galaktózból és glükózból áll. Csak akkor tud felszívódni, ha a laktáz enzim alkotóelemeire bontja, ellenkező esetben bontatlanul halad tovább a bélben ahol a vastagbél baktériumok hidrogénre és szerves savakra fermentálják (erjesztik), ez okozza a tüneteket.

A tejcukor-érzékenység típusai

 • veleszületett intolerancia: a (tejcukorbontó)  laktáz enzim, teljes hiánya, nagyon ritka betegség, az újszülött az anyatejet sem tolerálja, nem is fogyaszthatja
 • elsődleges laktózintolerancia – genetikai eredetű:
  • A laktáz enzim hiány a legtöbb esetben 12 éves korig manifesztálódik (jelentkezik), de a laktózérzékenység tünetei az életkor bármely szakában jelentkezhetnek. A kor előrehaladtával ennek a valószínűsége fokozatosan nő, mert csökkenhet a laktáz enzim mennyisége, majd el is tűnhet, vagy megszűnik az aktivitása, így az elfogyasztott laktózt nem bontja alkotóelemeire.
  • A genetikai eredetű enzim hiányt, és hajlamot nem szabad összetéveszteni a veleszületett laktáz enzim teljes hiányával.
   Akkor sem, ha egy vizsgálati eredmény azt jelzi, hogy születéstől kezdődően fennáll a betegség lehetősége. Ez nem a veleszületett laktáz enzim teljes hiányával azonosítható, hanem volt valamennyi, csekély mennyiségű laktáz, vagy az enzim aktivitás volt csökkent. Tehát a betegségre történő genetikai hajlamot, genetikai eredetet jelez.
 • másodlagos laktáz hiány, szekunder laktózintolerancia, szerzett tejcukor-érzékenység: különböző betegségek kísérője lehet, pl. cöliákia, és olyan kórképek ahol a vékonybél bolyhok károsodtak.

Laktózintolerancia vizsgálatok

Ha a feljebb felsorolt tüneteket észleli magán valaki, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni kivizsgálásra. A háziorvos ad beutalót gasztoenterológushoz, aki vizsgálatok alapján állítja fel a diagnózist. Ezen kívül az ország több településén is vannak laktózintoleranciát és más ételintoleranciát és táplálékallergiát diagnosztizáló centrumok, amelyekhez fordulva elkerülhető a várólista, a sorbanállás – bár ezeknél a laboroknál külön fizetni kell a laktózintolerancia vizsgálatért.

A laktóz felszívódási zavarának kimutatása történhet

 • vérszérum glükóz méréssel

  (több allergén és betegség is kimutatható vele, de kellemetlen, mert többszöri tűszúrással jár). Invazív beavatkozásnak nevezik, „orvosi (vizsgálati) eljárást testbe vágással vagy szúrással végeznek”. A vérvizsgálat a genetikai laktózérzékenység illetve az arra való hajlam kimutatására alkalmas.

 • Hidrogén kilégzési teszt

  Ez a vizsgálat úgynevezett non-invazív eljárás, ami azt jelenti, hogy nem jár tűszúrásokkal, testbe vágással, nincs fájdalom, nem ejtenek sebeket.

A H2 kilégzési teszt előnyei

 • Maga a vizsgálat nem okoz kellemetlenséget, mert nincs szükség vérvételre.
 • A tejcukorérzékenység összes típusa kimutatható vele, az elsődleges (genetikai) és a másodlagos (átmeneti)  laktózintolerancia is.

A H2 kilégzési teszttel járó kellemetlenségek:

 • A vizsgálat több órát vesz igénybe.
 • A teszt ital (laktóztartalmú oldat) elfogyasztása tejcukorérzékenység esetén enyhébb, súlyosabb hasmenést és más laktózintoleranciás tüneteket okozhat,
  de persze csak azoknak, akik valóban laktózérzékenyek. Ha más betegség okozza a puffadást, hasmenést stb. Akkor a tesztital sem fog semmilyen tünetet okozni.
 • Javaslat – a vizsgálatra vigyünk magunkkal „tisztasági csomagot”.
  Toalett papírt (kapható nedves változat is), kézfertőtlenítő folyadékot, vagy kis szappant, nedves kéztörlő kendőt, papír zsebkendőt, így nem kerülünk kellemetlen helyzetbe.
  Ugyanis sajnos egyes kórházakban előfordulhat, ha a WC-ben nincsenek meg a tárgyi feltételek. Inkább vigyen magával a biztonság kedvéért.

Ennyi bevezető után térjünk rá a hidrogén kilégzési teszt bemutatására.

H2 kilégzési teszt

Jelen esetben a laktózzal történő vizsgát folyamatáról van szó, de jó tudni, hogy a kilégzési teszt többféle állapotról nyújthat felvilágosítást, ez attól függ, mit tartalmaz a teszt ital pl.

 • laktulóz
 • fruktóz
 • glükóz

Hidrogén kilégzési teszt folyamata

Alapja a kilélegzett levegő H2 tartalmának vizsgálata

H2 gáz csak abban az esetben képződik a szervezetben, ha a szénhidrátok (jelen esetben a „kettős cukor”, laktóz), emésztetlenül kerül a vastagbélbe és az ott lévő baktériumok nem bontják le, hanem erjesztik, és e miatt hidrogén gáz képződik ami a puffadást okozza.

hidrogén kilégzési teszt

hidrogén kilégzési teszt

 • Éhgyomorra végzik a vizsgálatot
 • A helyszínen öblítéssel fertőtlenítik a beteg száját, és a garatot, antibakteriális hatású szert használnak.
 • 300 ml laktóz tartalmú teszt italt kell meginni.
 • A laktóz tartalmú ital elfogyasztása után 90, és 120 perccel történik a kilélegeztetés egy műszerbe, ami méri, kimutatja tartalmaz-e, és ha igen akkor mennyi hidrogén gázt a kifújt levegő.
 • Normál működés esetén a teszt ital elfogyasztása után 90, és 120 perccel (kétszeri mérés), a mért érték kevesebb, mit 20 ppm (< 20 ppm „parts per million”), 1 ppm 1/1 H2 koncentrációnak felel meg.
 • Laktóz intolerancia fennállása: amennyiben az eredmény a laktóz oldat elfogyasztását követően 90, és 120 perccel (H2 gáz koncentrációváltozás) 20 ppm feletti (> 20 ppm), az laktózintoleranciát jelez.
 • A laktózintolerancia súlyossága függ az eredménytől, azaz, hogy mennyivel magasabb H2 gáz koncentrációja a kilégzett levegőben, mint 20 ppm.
 • Gyermekeknél és akár csecsemőknél is elvégezhető a vizsgálat, természetesen kis módszer változtatásokra szükség van.

Vannak  olyan esetek, amikor a hidrogén kilégzési teszt nem végezhető el:

A vizsgálat előtti napokban, napon kerülni kell a magas rosttartalmú ételeket, élelmiszereket. A vizsgálatra éhgyomorral kell megjelenni!

Forduljon szakértőinkhez, amennyiben kérdése van a laktózintolerancia vizsgálatokkal kapcsolatban!

Dietetikus szakértőnk vagy szükség esetén azt gasztroenterológus szakértőnk néhány munkanapon belül megválaszolja a kérdéseket. Itt tehet fel kérdést és a már megválaszolt kérdésekre itt talál válaszokat.

TIPP

Tudta, hogy amennyiben igazoltan laktózérzékeny és önálló keresettel rendelkezik, akkor Önnek jár a személyi adókedvezmény?

 , , ,
ugrás az oldal tetejére