Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Gyakori kérdések a laktózérzékenységről

Nyomtatás Nyomtatás

Mik a laktózérzékenység jellemző tünetei?

Kisebb gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt a legtipikusabb tünet a hosszabb időn, több napon keresztül fennálló hasmenés, a súlyvesztés, alultápláltság jelentkezése. Emellett gyakran előfordulhat puffadás, felfúvódás, hasi fájdalmak, gyomorgörcsök, hányinger is.

Bővebben a laktózérzékenység jellemzőiről.

 

Mi a különbség a laktózérzékenység és a tejallergia között?

Bár mindkét betegség jellemzően tejtermékek fogyasztásakor jelentkezik, a tejallergia sokkal komolyabb tüneteket produkálhat. Nem csak hasmenés, puffadás és hasi fájdalmak jelentkezhetnek, de tipikus allergiás tünetek is, mint például a kiütés, bőrpír, légúti panaszok, asztma, láz, ízületi bántalmak, alacsony vérnyomás és szapora szívverés is. A tejallergia általában csecsemőkorban alakul ki, és a laktózérzékenységnél sokkal ritkább. Kezelése annyiban különbözik, hogy még laktóz tartalmú tejtermékek fogyasztása sem megengedhető, mivel a szervezet nem a laktózra, hanem a tejben található fehérjékre ad fokozott immunválaszt. Viszont jó hír, hogy gyermekek esetében ún. kinőhető betegségről van szó.

Bővebben a tejallergiáról.  Cikkünkben részletesen összehasonlítottuk a laktózérzékenységet és a tejallergiát.

 

Hogyan vizsgálható a laktózérzékenység?

Elsőként is, amíg nincs diagnózis, nem szabad diétázni, mert félrevezető eredményt adhat a laktóz-érzékenység vizsgálat!

Jellemzően hidrogén kilégzési teszttel erősíthető meg az laktóz-intolerancia megléte. A potenciálisan tejcukor érzékeny pácienssel ekkor laktóztartalmú oldatot itatnak, amelynek lebontása során a laktázt termelő szervezetben nitrogén gáz keletkezik. Az orvos a lehelet hidrogéntartalmát méri meg. De arra is lehetőség van, hogy vérvizsgálattal igazolják az érzékenység meglétét. Ekkor szintén laktózt juttatnak a szervezetbe, a vérképen pedig a vércukor szintjét vizsgálják, amely ha nem elég magas, az utalhat a laktózintoleranciára. Pici babáknál, gyermekeknél vizsgálható a széklet PH értéke is.

Bővebben a laktóz-intolerancia kivizsgálásáról.

 

Kinőhető-e a laktózérzékenység?

A tejallergiával ellentétben a laktózérzékenység általában nem nőhető ki, a beteget egész életén át elkíséri, mivel általában örökletes, genetikai tényezők okozzák. Ugyanakkor van esély az érzékenység elmúlására másodlagos érzékenység esetén, azaz akkor, ha az intoleranciát valamilyen környezeti tényező, betegség okozza. Ekkor az elődleges ok elmúlásával, a bélflóra helyreállításával van esély az érzékenység megszűnésére is.

Bővebben a tejcukor érzékenység gyermekkorban.

 

Hogyan kezeljük a laktózérzékenységet?

A betegség kezelése kétféle lehet. Vagy minden tej vagy laktóz tartalmú étkezéshez laktáz enzim pótlást alkalmazunk, vagy ki hagyjuk az étrendből az olyan élelmiszereket, italokat, amelyek laktózt tartalmaznak. Az utóbbi esetben a megoldás tehát a laktózmentes diéta. Ilyenkor nem kell teljesen lemondani a tejtermékekről, hiszen a elérhetőek laktózmentes változatok is.
A laktóztartalom általában fel van tüntetve az élelmiszereken. Laktózmentesnek az az élelmiszer minősül, amely laktóztartalma kevesebb min 0,1g / 100g alatt van.

Bővebben a laktóz-intolerancia kezeléséről.

 

Hogyan állíthatjuk össze a megfelelő diétás étrendet?

Ehhez kezelőorvosunk segítségével meg kell határoznunk, pontosan milyen fokú a laktózérzékenység, tehát mennyi tejtermék elfogyasztására van lehetőségünk, szervezetünk megterhelése nélkül. Ezután kell dietetikussal személyesen konzultálni, utána nézni, milyen laktózmentes termékek érhetőek el, és hogy ezekből milyen ételeket készíthetünk el.

Tekintse meg a laktózmentes termékek felhasználásával összeállított receptgyűjteményünket!

 

Kezelhető az érzékenység laktáz tablettával?

Mivel az intoleranciát a szervezet csökkent laktáz enzim termelése, vagy a laktáz enzim teljes hiánya okozza, van arra lehetőség, hogy azt laktáz tablettával kezeljék.
Mivel azonban az érzékenység foka betegfüggő, nem garantált, hogy a tabletta azonnal hatásos lesz majd. Az igazoltan laktózintoleranciás betegnek, az orvos receptre írja fel a laktáz enzimet. Mielőtt elkezdenénk használni, mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvossal.

Néhány gondolat a laktáz enzim pótlás gyakorlatáról.

 

Honnan tudom, hogy egy laktózmentesnek feltüntetett termék tényleg laktózmentes-e?

A mai törvényi előírások alapján, a terméken fel kell tüntetni, hogy laktózmentes, illetve karikában látható tejes pohár áthúzva, a jelzése.

laktózmentes

laktózmentes

tejmentes

tejmentes

 

Hol tudok vásárolni laktózmentes termékeket?

Számos nagyobb áruházban a laktózmentes tejet és a növényi italokat (szójaital, zabital, rizsital) a normál UHT tejek környékén érdemes keresni, a laktózmentes friss termékeket pedig sokszor a bió termékek közelében helyezik el. Természetesen ami bió az nem feltétlenül laktózmentes és ami laktózmentes az biztos, hogy bió.

A laktózérzékeny.hu laktózmentes térképén kategorizálva megtalálja azokat az üzleteket, éttermeket, cukrászdákat ahol laktózmentes termékek ételek kaphatóak.
Kérjük ajánljon Ön is hasonló egységeket!

Szeretne kérdést feltenni orvosszakértőnknek a laktózérzékenységgel kapcsolatban?

Használja az erre kialakított orvos-válaszol rovatunk kérdés feltevés menüjét.
A megválaszolt kérdéseket feltüntetjük weboldalunkon is.

ugrás az oldal tetejére