Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A tejcukor-érzékenység megállapítása

Nyomtatás Nyomtatás

A különféle laktóz-intolerancia vizsgálatok ismertetése

Szerencsére a laktóz-intolerancia vérvétel nélkül, gyorsan diagnosztizálható. Szükség is van a biztonságos diagnózis felállításra, hiszen a tejcukor-érzékenység tünetei számos más betegség (pl.: gluténérzékenység, IBS) tünete is lehet, és sajnos súlyos következményekkel járhat, ha csak úgy „diétázgatunk” a kivizsgálás helyett.

Csak az erre alkalmas orvosi laboratórium vizsgálata után, a szakorvos döntheti el, hogy mi okozza a tüneteket.

Nagyon fontos! Amíg nincs diagnózis, addig nem szabad diétázni, hiszen ha a beteg elhagyja az étkezéséből a laktózt, akkor a laktóz-intolerancia teszt hamis eredményt fog adni!

Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne, négyféle teszt is rendelkezésre áll.

 • hidrogén kilégzési teszt

  A hidrogénkilégzési teszt két-három órát vesz igénybe.
  A vizsgálat alapja a kilélegzett levegő hidrogén (H2) tartamának vizsgálata. Jelentősége bizonyos emésztési folyamatok non-invazív módon történő meghatározásában van. A módszer alapját az képezi, hogy hidrogén gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése (fermentációja) révén keletkezik.
  Az úgy nevezett  diszacharidok (laktóz /galaktóz+glükóz/, laktulóz /galaktóz+fruktóz/), és monoszacharidok (glükóz, fruktóz) kóros lebontása hatására a bélrendszerben hidrogén gáz képződik, ennek a kimutatása történik a hidrogén kilégzési teszt módszerével.
  A kapott eredmény többféle állapotról nyújthat felvilágosítást attól függően, hogy milyen tesztanyag kerül alkalmazásra.

  Mivel a laktóz vagy tejcukor nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során, így a vékonybél bolyhainak tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz enzim bontja a tejcukrot egyszerű cukrokká: glükózzá (szőlőcukor) és galaktózzá.
  Az így lebontott monoszacharidok vagy egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba.
  Így válik alkalmassá, a laktóz oldattal végzett hidrogén kilégzési tesztvizsgálat a laktóz intolerancia igazolására.
  Amennyiben nem termelődik laktáz enzim, akkor a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős hidrogén gáz koncentráció növekedés laktózintoleranciára utal.

  Ezt a jellegű vizsgálatot használják laktulóz-, fruktózmalabszorpciós betegség megállapítására is, természetesen akkor laktulózzal, vagy fruktózzal végzik el a próbát!

 • laktóz-intolerancia megállapítása székletvizsgálattal

  A pici babáknál, gyermekeknél (a laktóz adása miatti mellékhatásokból adódód problémák elkerülése miatt) a széklet savasságának megmérésével is alaposan gyanítható a laktózintolerancia.

 • laktóz-intolerancia vizsgálata biopsziás mintavételezéssel

  Ritkán előfordulhat, hogy a laktáz enzim hiányát (vagy mennyiségét) gasztroszkópia során mintavételezett vékonybél biopsziás mintából határozzák meg. Ezt általában akkor végzik, ha egyébként is szükség van gasztroszkópiás vizsgálatra!

 • Izotópos vizsgálat

  Bonyolult, ritkán alkalmazott, de igen megbízható vizsgálatok a 14C izotóppal jelzett széndioxid kilégzés vizsgálata és/vagy a 14C izotóppal jelzett glükóz mérése a vérszérumban. 14-es szén izotóppal jelzett tejcukrot adnak a vizsgálandó személynek és ezt követően mérik a  megjelenő izotóp mennyiségét.

 • Genetikai laktóz-intolerancia vizsgálat

  A tejcukor-érzékenységért felelős gén felfedezése óta hozzáférhető hazánkba is.
  A genetikai vizsgálat alapján előre jelezhető – már csecsemő vagy gyermekkorban – esetleges laktózintolerancia későbbi kialakulása.
  A genetikai vizsgálathoz általában szájnyálkahártya kenet vétel szükséges csak.

A laktóz-intolerancia vizsgálatok eredményét minden esetben a szakorvos elemzi, és adja ki!

A legtöbb esetben a legegyszerűbb, és legbiztonságosabb diagnózist a hidrogén kilégzési teszt ad, ezt is elfogadják az orvosok, dietetikusok is, a többi fent említett vizsgálat mellett.

Vannak még egyéb vizsgálati lehetőségek is a laktózérzékenység megállapítására, de ha ezek önmagukban kerülnek elvégzésre, nem adnak a diagnózis felállításához biztonságos eredményt!

Ilyen pl.:

 • vér glükóz szint mérése

  Mivel vérvételről van szó, ez bizony már tűszúrással jár.
  A laktóztartalmú tejfogyasztás után tíz-tizenöt percenként megmérik a páciens vérének glükózszintjét. A tejcukorérzékenyeknél jellemzően lapos függvénygörbét kapunk, azoknál viszont, akik meg tudják emészteni a laktózt, a görbének jellegzetes csúcsa van.

Vannak úgy nevezett „vizsgálati” módszereket (Vega-teszt, biorezonancia, stb.) az orvosi szakirodalom szinte nem is említ, diagnózis felállítására nem alkalmasak. Ezeket mi sem javasoljuk.

Hol végeznek laktóz-intolerancia vizsgálatot?

Forduljon háziorvosához panaszaival, aki be tudja Önt utalni a megfelelő szakrendelésre, de amennyiben nem szeretne beutalót, nem akar sorban állni, abban az esetben több magánklinikán is végeznek – minimális – térítés ellenében laktóz-érzékenységi vizsgálatokat:

Diagnosztikai központok, szakambulanciák térképe.

Hogy kezelhető a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység kezelési módszere.

ugrás az oldal tetejére