- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

A tejcukor-érzékenység megállapítása

A különféle laktóz-intolerancia vizsgálatok ismertetése

Szerencsére a laktóz-intolerancia vérvétel nélkül, gyorsan diagnosztizálható. Szükség is van a biztonságos diagnózis felállításra, hiszen a tejcukor-érzékenység tünetei számos más betegség (pl.: gluténérzékenység [1], IBS) tünete is lehet, és sajnos súlyos következményekkel járhat, ha csak úgy „diétázgatunk” a kivizsgálás helyett.

Csak az erre alkalmas orvosi laboratórium vizsgálata után, a szakorvos döntheti el, hogy mi okozza a tüneteket.

Nagyon fontos! Amíg nincs diagnózis, addig nem szabad diétázni, hiszen ha a beteg elhagyja az étkezéséből a laktózt, akkor a laktóz-intolerancia teszt hamis eredményt fog adni!

Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne, négyféle teszt is rendelkezésre áll.

A laktóz-intolerancia vizsgálatok eredményét minden esetben a szakorvos elemzi, és adja ki!

A legtöbb esetben a legegyszerűbb, és legbiztonságosabb diagnózist a hidrogén kilégzési teszt ad, ezt is elfogadják az orvosok, dietetikusok is, a többi fent említett vizsgálat mellett.

Vannak még egyéb vizsgálati lehetőségek is a laktózérzékenység megállapítására, de ha ezek önmagukban kerülnek elvégzésre, nem adnak a diagnózis felállításához biztonságos eredményt!

Ilyen pl.:

Vannak úgy nevezett „vizsgálati” módszereket (Vega-teszt, biorezonancia, stb.) az orvosi szakirodalom szinte nem is említ, diagnózis felállítására nem alkalmasak. Ezeket mi sem javasoljuk.

Hol végeznek laktóz-intolerancia vizsgálatot?

Forduljon háziorvosához panaszaival, aki be tudja Önt utalni a megfelelő szakrendelésre, de amennyiben nem szeretne beutalót, nem akar sorban állni, abban az esetben több magánklinikán is végeznek – minimális – térítés ellenében laktóz-érzékenységi vizsgálatokat:

Diagnosztikai központok, szakambulanciák térképe. [4]

Hogy kezelhető a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység kezelési módszere. [5]