Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózérzékenység 5 jele

Nyomtatás Nyomtatás

Ha nem érzi jól magát, fáj a hasa, puffad vagy hasmenése van tejivás vagy fagylaltevés után, előfordulhat, hogy laktózérzékeny. Tejcukor-érzékenység esetén a szervezet rosszul reagál a laktóztartalmú élelmiszerekre, ugyanis laktáz enzim hiányában nem tudja azokat rendesen megemészteni. A megemésztetlen laktóz pedig különböző kellemetlen tüneteket okoz az emésztőszervrendszerben és az egész testben. Ahhoz, hogy megállapítsa, önnél is laktózérzékenység állhat-e fenn, nézze meg, tapasztalja-e magán az alábbi 5 jelet.

1. Jelentkeznek a klasszikus tünetek
Hasmenése van, amely akár öt napig is tart; látszólag ok nélkül fogyni kezd, hány vagy hányingere van. A széklete kemény, fekete színű, véres hasmenése vagy véres széklete van. Megmagyarázhatatlan okokból szédül vagy gyengének érzi magát. Evés után fáj a hasa, folyamatos lázat vagy fájdalmas bélmozgást tapasztal.
2. Már minden más betegség kizárt
Olyan akkut betegségek, mint az influenza vagy a nátha is hatással lehetnek az emésztőszervrendszer állapotára. De ha ezeket a betegségeket már kizárták, a tünetek viszont továbbra is fennállnak, előfordulhat, hogy laktózérzékenység áll a háttérben.
3. A tünetek közvetlenül tejfogyasztás után jelentkeznek
Az emésztési problémák jellemzően egy-három órával a laktóztartalmú tej vagy tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek. A lefekvés előtt fogyasztott laktóztartalmú élelmiszerek okozta tünetek másnap reggel is megjelenhetnek.
4. A tünetek a laktóz kizárásával megszűnnek
Ha a tünetei azonnal eltűnnek, amint kizárja a tejtermékeket az étrendjéből, majdnem biztos, hogy laktózérzékeny.
5. Valamilyen gyomorbetegsége volt mostanában
Különböző gyomorproblémák és betegségek károsíthatják a gyomrot és a beleket, így az azok laktózra való reagálása időlegesen megváltozhat. Szerencsére ez a laktózintolerancia rövid életű; ha rendbe jönnek a belek, elmúlik.

Ha ezen jelek bármelyikét tapasztalja magán, érdemes felkeresnie egy gasztroenterológust, és elvégeztetnie egy a laktózérzékenységet kimutató hidrogénkilégzéses tesztet; illetve addig is kiiktatni étrendjéből a laktóztartalmú élelmiszereket.

Miért érdemes rendszeresen látogatni a laktózérzékeny.hu-t és lájkolni a Facebook oldalunkat?


Folyamatosan frissülő tartalommal várjuk, hetente több új laktózmentes recepttel lepjük meg a látogatóinkat, amelyet a Facebook oldalon is megosztunk!Kapcsolódó bejegyzések:

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása

A tejfehérje allergia és a laktózérzékenység teljesen eltérő betegség. Egyetlen közös bennük, hogy a tejfogyasztás okozza a kellemetlen tüneteket mindkét...

Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat
Hidrogén kilégzési teszt azaz H2 kilégzési vizsgálat

A laktózintolerancia megállapításának bevett módszere a hidrogén kilégzési teszt. A vizsgákat fájdalommentes, a kilégzett levegő H2 tartalmát elemzik. Hogy zajlik...

Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és ihat egy laktózérzékeny, és mit nem? Összefoglaló táblázat.

A laktózintolerancia kezelése laktózmentes diétával történik. A diéta elején sokakban merül fel a kérdés, hogy mit ihat és mit ehet...

Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi az alanyi jogon járó személyi adókedvezményt?

Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától...

,
ugrás az oldal tetejére