- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Genetikai laktózérzékenység vizsgálat szájnyálkahártyán végzett kenet vétellel történik. [1]

szájnyálkahártyán végzett kenet vétel

A laktáz enzim a tejcukrot a vékonybélben átalakítja át felszívódó cukorrá. Ha a laktáz enzim hiányzik a tejcukor (laktóz) tartalmú ételek, italok fogyasztása a beteg számára kellemetlen emésztési tünetekkel (pl. hasmenés, puffadás) jár.

A laktóz-intolerancia vizsgálata fájdalommentesen hidrogén kilégzési teszttel történik [2], amelynek eredménye még a laktózérzékenység vizsgálat napján átvehető. Erről már korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszerrel

Mivel a laktóz-intolerancia Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 14 % át érinti (egyes vélemények szerint 20-30% is lehet), fontos diagnosztikai eljárás ennek meghatározása.

A laktóz intolerancia kimutatására legelterjedtebb a hidrogén kilégzési teszt elvégzése. Ennek időtartama átlagosan 180 perc, melynek során a beteg bizonyos időközönként laktóz vagy más szénhidrát tartalmú folyadékot fogyaszt. A vizsgálat során a laktózbevitel miatt jelentkezhetnek a laktózérzékenység tünetei [3].

A laktózérzékenység vizsgálat genetikai módszere során nincs szükség:

mert a vizsgálat a szájnyálkahártyán kenet vétellel történik.
A beavatkozás ezért teljesen fájdalommentes és gyors, továbbá a vizsgálat eredményét nem befolyásolja sem étel, sem gyógyszer előzetes elfogyasztása. Az eredményre azonban a labortól függően 7-14 napot várni kell.

Az eredmény birtokában eldönthető, hogy fenn áll-e örökletes, egész életen át megmaradó laktóz intolerancia, illetve várható-e annak bekövetkezése. A teszt elvégzése 10 év felett ajánlott.
Tudta, hogy amennyiben önálló keresettel rendelkezik és laktózérzékenysége igazolt, alanyi jogon személyi adókedvezményt vehet igénybe [4]?

Amennyiben a beteg laktózérzékenysége korábban már igazolt volt:

Az eredmény birtokában gasztroenterológust és dietetikust szükséges felkeresni, hogy életmód tanácsot adjanak ugyanis a felesleges, túlzott diéta ugyanúgy, mint az indokolt étrendi megszorítás figyelmen kívül hagyása káros lehet.

Laktózmentes étrendhez hasznos segítség lehet a weboldalunk receptgyűjteménye [6].

Hol végeznek genetikai laktóz-intolerancia tesztet?