Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Az átmeneti laktózérzékenység

Nyomtatás Nyomtatás
Az átmeneti laktózérzékenység elmúlik az alapbetegség gyógyulásával.

Az átmeneti laktózérzékenység elmúlik az alapbetegség gyógyulásával.

A laktózérzékenység tüneteinek az oka, gyakorisága

A laktózérzékenység a laktáz enzim csekély mennyisége vagy teljes hiánya következtében fellépő emésztési zavar. A laktáz enzim a tejben található laktóz elnevezésű összetett cukor elbontásához szükséges, hiányában a tejcukor emésztése baktériumok segítségével történik meg. A bakteriális emésztés során ecetsav és vajsav keletkezik, ezek okozzák a hasi tüneteket és a puffadást. A laktózérzékenység jelei nem csak emésztéssel lehetnek kapcsolatosak.

Az egész világra kiterjedő statisztikai összesítés adatai szerint a Föld lakosságának több, mint 50%-ánál a csecsemőkor után fokozatosan csökken a laktáz enzim termelése.
A különféle társadalmakban – attól függően, hogy a táplálkozásuknak mennyire képezi részét a tenyésztett állatokból készülő termékek, illetve a tejük fogyasztása – változó a laktóz-érzékenyek aránya, így Észak-Európában csak 2%, délebbre 25%, míg az eszkimóknál óriási, 90% (hazánkban 15% körül van).

Amikor átmeneti a laktózérzékenység – a laktóz-intolerancia 3. csoportja.

A veleszületett laktázhiány, illetve a természetes módon kialakuló laktóz-intolerancia mellett van a laktózérzékenységnek egy harmadik csoportja is.

Az ebbe a szegmensbe tartozó betegek alapból nem laktóz érzékenyek, csak valamilyen betegség, kezelés vagy egyéb külső hatás következtében lettek érzékenyek a laktózzal való találkozásra.

A bélcsatorna tulajdonképpen a testünk és a külvilág közötti határ, az a terület, ahol az étellel elfogyasztott baktériumok és egyéb mikrobák elleni védekezés megtörténik. Ennek egyik eszköze a sajátságos bélflóra, amelynek egyensúlya a különféle külső hatások, vagy az emésztőrendszerbe bekerülő vegyi anyagok (pl. gyógyszerek) hatására nagyon könnyen felborul.

Ha ez megtörténik, annak következménye lehet egyes vagy akár többféle enzim termelésének csökkenése is. Ilyenkor abban az esetben, ha megszűnik a károsító tényező, a bélflóra egyensúlya helyreáll, várhatóan az étel (esetünkben a laktóz) érzékenység is megszűnik.

Az átmeneti laktózérzékenység hátterében sokszor gyulladásos bélbetegségek állnak.

Ilyenek lehetnek a vékonybél gyulladását okozó gluténérzékenység, a változatos táplálékallergiák vagy a kórokozók által előidézett bélbetegségek. Különféle gyógyszerek, vegyi anyagok és besugárzás, kemoterápia is gyakran előidézi az érzékenységet.

Statisztikai összesítések szerint:

  1. máj megbetegedéseihez 65%-ban
  2. hasnyálmirigy problémák mellett 35%-ban
  3. epebajokhoz 24%-ban

alakul ki átmeneti tejcukor-érzékenység.

 , , ,
ugrás az oldal tetejére