Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózérzékenység tünetei 2. rész

Nyomtatás Nyomtatás
laktózérzékenység idegrendszeri tünetei

laktózérzékenység idegrendszeri tünetei

A tejcukrot bontó laktáz enzim hiánya, azaz a laktózintolerancia számos kellemetlen tünetet okozhat. Kétrészes cikksorozatunkban érintetteket kérdeztünk a laktózérzékenység tüneteiről, azok súlyosságáról, megjelenési formáiról. A sorozat első részében az emésztőrendszeri, ezúttal pedig az egyéb tünetekről lesz szó.

A laktózintolerancia kockázatát számos tényező növelheti, például a kor vagy a faji hovatartozás.

A laktózérzékenység gyakoribb 6 éves kor felett, illetve az afrikaiak, a latinok és az ázsiaiak körében. A koraszülött csecsemők is hajlamosabbak rá, hiszen a laktáztermelés a magzat fejlődése során az utolsó hónapokban alakul ki, így ha egy baba ezelőtt születik meg, nem tud megindulni az enzim termelése.

A laktózérzékenység tünetei jellemzően az emésztőszervrendszert érintik.

A tejcukor érzékenység jelei:  hasfájás, puffadás, hasmenés, hányinger  –, ám a laktózérzékenyek elmondása szerint más jellegű szimptómák is előfordulhatnak.
Ezeket a beteg elsőre nem feltétlenül köti a táplálkozáshoz; csak azután találja meg az összefüggést, miután a tejtermékek elhagyásával a tünetek megszűnnek.

A laktózintolerancia idegrendszeri és egyéb tüneteket is okozhat.

Mivel a szervezetünk szerves egészt képez, a táplálkozás mindegyik szervünk állapotára kihat, nemcsak a gyomoréra. Az emésztetlen anyagok felhalmozódása a belső szervek, a bőr vagy az idegrendszer helyes működését is akadályozhatja.

Az általunk megkérdezett laktózérzékenyek szerint az intolerancia az ismert emésztőszervi tünetek mellett:

  • fejfájást
  • szédülést
  • a koncentráció hiányát
  • a rövid távú memória romlását
  • fáradékonyságot
  • izom- és ízületi fájdalmakat
  • szabálytalan szívverést
  • bőrkiütést, viszketést
  • asztmatikus tüneteket
  • rendszeres orrfolyást

is okozhat.

A zsírtalanított tejtermékekből hiányzó zsírban oldódó D-vitamin nélkül a tej kalciumtartalma nem tud felszívódni a szervezetbe, ami hosszú távon kalciumhiányt, így akár csontritkulást is kiválthat.
Ezért fontos a D-Vitamin és a Kalcium pótlásáról gondoskodni.

A laktózmentes diéta eredményessége

A laktózintolerancia tüneteitől diétával szabadulhatunk meg: a laktózérzékenyek elmondása szerint a tejtermékek elhagyása után jellemzően egy-két hét múlva mérséklődnek a kellemetlenségek.

Egyénfüggő, hogy a diéta során mennyire lehet „bűnözni”: a súlyosabb laktózintoleranciában szenvedők – akiknek a szervezete igen kevés laktázt termel – tünetei akár egy pohár tej elfogyasztása után is visszatérhetnek; enyhébb probléma esetén viszont kisebb mennyiségű tejtermék még nem okoz kellemetlenségeket – sőt kisebb adagokkal kezdve a szervezet lassan akár hozzá is szoktatható a tejhez azáltal, hogy a laktáz termlése fokozatosan nő.

Laktózérzékenység vizsgálat

A laktózérzékenységet érdemes diagnosztizálni, hogy más betegség biztosan kizárható legyen. A tejcukor érzékenység többféle módszerrel vizsgálható: hidrogén kilégzési teszt,  vérvizsgálat, nyálkahártya törlet stb.

 

 , , , ,
ugrás az oldal tetejére