Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Legjobb kalcium források

Nyomtatás Nyomtatás

Aki nem fogyaszt tejet, tejtermékeket annál kalcium hiány léphet fel. Ezért a kalciumot más forrásokból kell a szervezetbe juttatni.

Mivel laktózintolerancia mellett is megoldható a biztonságos kalciumbevitel, a laktózmentes tej-, tejtermékekkel, ez a probléma könnyen megoldható. Ha viszont a tejcukor érzékenység mellett tejfehérje allergia, vagy akár önállóan „csak” tejallergia van jelen, akkor bizony a szakorvossal, dietetikussal beszéljük meg a szükséges kalciumpótlást.

Bár egyes zöldségekben nagy mennyiségben található kalcium, se a felszívódásuk, se a beépülésük nem megfelelő. Érdekesség lehet: 5 dl tejjel elfogyasztott, jól felszívódó kalciumot, több, mint 1 kg kelkáposzta megevésével tudnánk helyettesíteni. Ráadásul a kalcium felszívódását a D vitamin segíti elő, mert az is szükséges a kalcium felszívódásához, és a beépüléséhez a csontokba.

Mielőtt bármilyen élelmiszerrel, csodaszerrel szeretnénk kalciumot pótolni, ellenőriztessük vérvétel segítségével a szervezetünkben lévő kalcium és D vitamin mennyiségét!

Aki nem fogyaszt tejet, tejtermékeket annál kalcium hiány léphet fel.

Ezért a kalciumot más forrásokból kell a szervezetbe juttatni. Sajnos kalcium hiány léphet fel rosszul összeállított testsúlycsökkentő étrendnél, vegánoknál, és túlzott zsiradékfogyasztás esetén is.

Elégtelen a kalcium felszívódás:

  • felesleges foszfor bevitel esetén (maga lehet a foszfortartalma a virslinek, párizsinak, májkrémeknek, konzervekben, csokoládéban, kávéban, az ömlesztett sajtokban, kólafélékben)
  • magas oxálsav – tartalom miatt,(kakaó, spenót – maximum 5% szívódik fel belőle – , rebarbara, zeller),
  • ugyan ezt tudja a fitinsav is (száraz bab, lencse, sárgaborsó)
  • túlzott só-bevitel pedig megnöveli a vizelettel történő kalciumürítést (chipsek, ropik, túl sózott ételek)
  • és bizony a alkohol is negatívan hat a kalciumfelszívódásra, azaz csökkenti

Miért van szükség a kalciumra?

  • megőrzi a csontok, ízületek, fogak, inak, szövetek egészségét
  • számos enzim normális működését segíti elő
  • létfontosságú a véralvadás számára
  • enyhíti az álmatlanságot és segíti az idegrendszer működését
  • közreműködik a vas felszívódásában
  • allergiás reakciónál enyhíti a tüneteket

A kalcium A-,C-, és D-vitaminnal, vassal, magnéziummal és foszforral együtt fogyasztva épül be a leghatékonyabban a szervezetbe.
A kalciumpótlás mellett szükséges lehet a D-vitamin pótlás is.

Összeválogattuk néhány javaslatot a kalcium pótlásra:

szardinia kalciumforrás

szardinia

Halak

Javasolhatóak a halak, főként a szardínia, lazac. Mivel egyébként is kevés a halfogyasztásunk, nem csak a kalciumot, hanem az ómega 3-s zsírsavakat is biztosíthatjuk heti 2-3 alkalommal a halfogyasztásunkkal.

Olajos magvak

Tökmag, mandula, napraforgómag, mogyoró, mák. Szintén jó kalciumforrások, de ne feledkezzünk meg arról, hogy tetemes az energiatartalmuk, a mák pedig székrekedést is okozhat!

Kalciummal dúsított növényi italok

A kalciummal dúsított növényi italok (szója-, zab-, rizs-, kókuszitalok) is hozzájárulnak a szervezetünk kalcium igényének teljesítéséhez.

Magas kalciumtartalmú ásványvizek

Az egyes ásványvizek kalciumtartalmát az ásványi anyagok mennyiségi felsorolásánál olvashatjuk.

Ha pedig egyik sem megy, akkor bizony az orvossal, dietetikussal egyeztetve megfelelő kalcium étrend kiegészítőt szükséges szedni! Ezért mielőtt bárki is elkezdene válogatás nélkül megaadag kalciumot szedni, konzultáljon orvosával, és forduljon dietetikushoz a szükséges egyéni étrend kialakításáért!

EGYES ÉLELMISZEREK KALCIUMTARTALMA 100 GRAMMBAN  


Tejtermékek

[ mg ]
Kemény sajt 830
Edami sajt 710
Puha sajt 500
Juhtúró 400
Tejföl 130
Joghurt, aludttej, kefir 120
Zsíros tej 120
Sovány tej 114
Tejszín 110
Túró 70

Húsok
Füstölt kolbász, sonka-szalámi 32
Sertéshús (sovány) 17
Belsőségek 12
Borjúhús 11
Marhahús 10
Szárnyas 10

Gabonatermékek
Kalács 80
Tartós kenyér 75
Rizs 25
Zsemle 25
Főtt tészta 20
Rozskenyér 20

Halak és halkészítmények
Olajos hal 270
Busa 130
Heck 69
Ponty 30
Tojás
Teljes tojás 40

Zöldség és főzelékfélék (
EZEKBŐL IGEN KEVÉS HASZNOSUL!)
Petrezselyem-zöld 245
Szója 200
Paraj 133
Sóska 113
Bab 106
Kelkáposzta 97
Lencse 74
Brokkoli 65
Gomba (csiperke) 46
Karalábé 43
Zöldborsó 41
Zöldbab 32
Karfiol 26
Burgonya 19

Gyümölcsök
Banán 10
Ribiszke (vörös) 57
Málna 40
Narancs 44
Eper 28
Szőlő 20
Körte 16
Alma 6

Italok
Szőlőlé 13
Narancslé 11
Almalé 7

Olajos magvak
Mák 968
Tökmag (pörkölt) 657
Mogyoró 290
Mandula 238
Dióbél 202
Napraforgómag (pörkölt) 118
Mazsola 110
Gesztenye 95
Földimogyoró (pörkölt) 90

ugrás az oldal tetejére