Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A tejallergia – tejfehérje allergia

Nyomtatás Nyomtatás

A tejfehérje allergia egy ételallergia – továbbiakban az egyszerűség kedvéért tejallergia.

Bár oldalunk a laktózintoleranciáról (más néven: laktózérzékenység, vagy tejcukor-intolerancia, vagy tejcukor-érzékenység, mind ugyanazt a problémát képviseli) szól, fontosnak érezzük, hogy elkülönítsük tejfehérje allergiától.  Nagyon fontos tudni, hogy gyakorlatilag bármely ételre-, ételösszetevőre lehetünk allergiásak, és ez kizárólag a mi szervezetünkön múlik!

Ehhez értenünk kell az allergiát:
Az étel allergiák során a táplálék, vagy annak valamelyik összetevője által kiváltott specifikus, reprodukálható „adverz” tünet együttes (azaz az allergiát kiváltó bármely összetevő elfogyasztásakor megjelenő az allergiára adott tünet együttes megjelenik), mely a szervezetben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki. Szerencsére a laktózintoleranciában erről szó sincs.

A tejfehérje allergia egy ételallergia!

Sajnos az egyik leggyakoribb étel allergia a tejfehérje allergia, az egész hazai lakosság körében. A szervezetben a fent leírtak alapján ad kóros immunreakciót. Korrekt megfigyelések alapján viszont jó hír, hogy minél hamarabb veszik észre a bajt, és kezelik korrekten, annál nagyobb az esély, hogy „kinőhető”.

Azaz 3 éves korig 90%-ban megszűnhet a tejfehérje allergia. De ez csak a tejallergiára jellemző!

Több tejfehérje van, mindegyikre alakulhat ki tejfehérje allergia, ezek:

 • b-laktoglobulin,
 • kazein
 • a-laktalbumin

a fő allergének.

A tejallergia tünetei

A tejallergia tünetei igen változatosak lehetnek.

 • Emésztőrendszeri tünetek: leggyakrabban jelentkező tünetek a tejfogyasztást követő hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás, bélgázok.
  Miután ezek a tünetek hasonlóak a tejcukor érzékenység tüneteihez, gyakran összekeverhetőek azzal.
  Ezen kívül jellemző a viszketés az ajkakon, az ínyen.
 • Légúti tünetek: Fulladás, asztma, rhinitis, gégevizenyő.
 • Bőrtünetek: Kiütések, bőrpír.
 • Keringési tünetek: Szapora szívverés, vérnyomásesés, esetenként anafilaxiás sokk.
 • Egyéb tünetek: Láz, ízületi panaszok.

A tejallergia kivizsgálásának módszerei, tejallergia diagnosztizálása

 • Adverz táplálék próba: Tej fogyasztását követő jellemző tünetek (provokációs teszt).
 • Laboratóriumi: A vérlemezke- és fehérvérsejtszám csökkenése, illetve a hisztamin-koncentráció emelkedése. Specifikus IgA kimutatása a vérből.
 • Kolonoszkópos provokációs próba (ritkán alkalmazott): A vastagbélbe vezetett endoszkóp által helyileg történő allergizálás a vélt allergénnel, és a helyi reakció megfigyelése.

Hol tudom kivizsgáltatni, hogy tejallergiám van-e vagy laktózérzékeny vagyok-e?

Számos laborban végeznek allergiavizsgálatokat, és szűréseket.  A laktózérzékeny.hu weboldal folyamatosan gyűjti a diagnosztikai helyeket, amelyeket panaszok esetén felkereshet. A szűrőközpontok nem csak megállapítják a betegséget, hanem étkezési és életviteli tanácsadással is foglalkozni.
A tejallergia esetén az egyetlen gyógymód a tejmentes étrend, de a laktózérzékenyeknek nem kell lemondania teljesen a tejtermékekről. A laktózintolerancia esetén megoldás lehet a laktózmentes tejtermékek fogyasztása vagy a laktáz enzim pótlása étkezéskor.

A megoldás tejallergia esetén

Pontos diagnózis felállítása. Dietetikai szakkonzultáció (orvos kötelessége a beteg tovább küldése), hogy megfelelő étrendet tartson be a beteg (szülő tudja neki biztosítani). A „majd csak eldiétázgatok” hozzáállás nem csak hogy elhúzza a beteg gyógyulási folyamatát, hanem a picik esetében a reményt is leveheti a gyógyulástól!

Alapfeladat a tej-, tejtermékek (keresztreakció miatt a marha-, borjúhúst, kecske- és juhtejet, illetve az ezekből készült termékeket is!), és az ezeket tartalmazó feldolgozott élelmiszerek, súlyosabb esetben a marha-, borjú-, kecske-juhhús kizárása az étrendből.

Felhasználás, fogyasztás előtt érdemes alaposan tanulmányozni a termékek összetevőinek listáját és allergén információit, mint a laktózintolerancia esetében is!

Figyelem! A rosszul összeállított diéta, akár kalciumhiányhoz is vezethet, amiből egyen az út csontritkuláshoz.
Ennek megoldása, a szükséges kalciumpótlásának egyeztetése orvossal és dietetikussal biztonságos!Kapcsolódó receptek:

Almás pite - tejmentes recept
Almás pite – tejmentes recept

Igazi klasszikus, mindenki kedvence, a nagymamáknál töltött idők emlékét idézi. Tejmentes almás pite receptünket nyugodtan fogyaszthatják tejcukor érzékenyek, mivel laktózmentes,...

Mákos guba tejmentesen
Mákos guba tejmentesen

A mákos guba klasszikus érdesség. Tejmentes változatát nem csak a tejcukor-érzékenyek, hanem a tejfehérje allergiások is nyugodtan fogyaszthatják.

Kukoricás palacsinta (tejmentes)
Kukoricás palacsinta (tejmentes)

Igaz a palacsinta általában édesen készül, de biztosan ez is ízleni fog. Kukoricás, fokhagymás, de tejmentes palacsinta recept. Laktózérzékenyek és...

Tejmentes narancsos "tejbegríz"
Tejmentes narancsos “tejbegríz”

A név talán becsapós, de ez nem célunk. Ez a recept nem tartalmaz tejet, mandula itallal készül, ezért laktózérzékenyek és...

ugrás az oldal tetejére