Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktóz-intolerancia és a csontritkulás

Nyomtatás Nyomtatás
Laktóz-intolerancia a csontritkulás összefüggései

csontritkulás miatt a csontok könnyen törnek

Kialakulhat-e csontritkulás a tejcukor-érzékenyeknél?

Egy felnőtt ember szervezetének napi 1.000 mg kalcium bevitelére van szüksége az egészséges működéshez. A kalcium hiányában kialakuló jellegzetes tünetek:

  • a köröm és a haj töredezése
  • különféle idegrendszeri problémák (izomgörcsök, zsibbadások)
  • vérnyomás ingadozása
  • vagy a magas várnyomás állandósulása
  • fogak romlása
  • csontritkulás

Laktóz-intoleranciában szenvedő betegek körében gyakrabban alakul ki csontritkulás!

A csontritkulással kapcsolatos statisztikák azt mutatják, hogy a laktóz-intoleranciában szenvedő betegek körében gyakrabban alakul ki ez a csontritkulás.
Így, a laktóz-érzékenyek esetében idős korra nagyobb arányban alakulhat ki csontritkulás okozta spontán törés. Az összefüggés okozója valószínűleg a tej-, tejtermékek kisebb mértékű fogyasztásának különbségében rejlik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy más betegség, pl.: gluténintolerancia mellé is társulhat a másodlagos tejcukor-érzékenység, tehát körül tekintőnek kell lennünk!

A tej a kalcium, a foszfátok és a fehérje kiemelten fontos forrásai.

Ezek  járulnak hozzá a csontok és az izomzat megfelelő fejlődéséhez és karbantartásához.
Fontos tudnunk, hogy az úgy nevezett csont csúcstömeg 25 éves korra kialakul, onnan már csak csökken! Alacsony kalciumbevitel esetén, illetve a csontépítési folyamatok nem megfelelő támogatottsága mellett kialakul a csontritkulás. A csontok mésztartalma és tömege az életkori sajátosságokon túlmutatóan csökken, állaguk törékennyé válik, fokozódik a kóros és spontán törések kockázata. Különösen veszélyes idős korban, hiszen egy lábtörés vagy rosszabb esetben egy combnyaktörés hosszú ágyhoz kötést jelent, ami tüdőgyulladáshoz és más súlyos, akár végzetes szövődményeket okozhat.

Milyen kalciumbevitel lehetőségei vannak egy laktózérzékenynek?

Számos gyártó állít már elő:

  1. Laktózmentes tejet és tejtermékeket, amelyekben a laktóz elbontása már a gyártás során megtörténik, így a tejcukor érzékenyek bátran fogyasztatják ezeket.
  2. Már elérhető a laktáz enzimet tartalmazó laktózérzékenyek számára előállított készítmény, amely lehetővé teszi a tejtermékek megemésztését a tejcukor érzékenyek számára is.
  3. Tisztán növényi italok is elérhetőek a boltok polcain, amelyek egyes változatai kalciummal dúsítottak.

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy a tejet és a tejtermékeket teljesen kihagyjuk az étrendünkből (pl. tejallergia miatt), és attól tartunk, hogy ezzel szignifikánsan lecsökken a kalciumbevitelünk, fordítsunk nagyobb figyelmet lehetőség szerint természetes kalciumforrások fogyasztására, illetve nézessük rendszeresen a csontsűrűségünket is.
Ha szükséges, gyógyszeresen kell pótolni a kalciumot!

Természetes kalciumforrások lehetnek a különféle magok (len, kender, szója és az olajos magvak), tengeri halak, mint pl. a szardínia.
A kalcium hasznosulása az adott élelmiszerből 5-70 % lehet, amely sok mindentől függ!
Bár a különféle zöld élelmiszernövények (spenót, sóska, friss fűszernövények, brokkoli, kel stb.). tartalmaznak kalciumot, de kilónyi mennyiségeket kellene megennünk belőlük, hogy elegendő kalciumra tegyünk szert.

Korábbi cikkünkben bővebben írtunk a kalcium forrásokról. És nem szabad megfeledkezni a D-Vitamin pótlásról sem. A D-vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását.

Súlyos hiánybetegségek elkerülése érdekében laktóz-intolerancia esetén laktózmentes diétájával kapcsolatban feltétlen egyeztessen kezelőorvosával vagy dietetikussal!

 , , , , , , ,
ugrás az oldal tetejére