Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

D-vitamin pótlás

Nyomtatás Nyomtatás

lazacLaktóz-intolerancia esetén, amikor a laktózérzékeny beteg kerüli a tejtermékek fogyasztását, hasonlóan a kalcium pótláshoz, oda kell figyelnie arra is, hogy szervezete elegendő D-Vitaminhoz jusson.

Miért fontos a D-vitamin pótlás?

Már jó néhány éve folynak kutatások a D vitamin irányába. Elsőként is a vitamin elnevezés nem korrekt, mert inkább úgy nevezet hormonszerű anyagról van szó, de az elnevezésekor, még a vitaminok körébe sorolták, ezért az elnevezés.

A tejtermékek többek között a legjobb D – vitamin források,

így ha azt nem vagy csak korlátozottan fogyaszthatja, súlyosbítja a D vitamin hiányt, amely ma már szinte mindenkire érvényes.

Mire jó a D-vitamin?

  • kiemelten vesz részt az egészséges sejtfejlődésben, így nagyon fontos a kisgyermekeknél, nekik kötelező is a napi D vitamin cseppek adása, orvosi előírással
  • hiánya hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek-, csontritkulás-, az immunrendszer legyengülés-, cukorbetegség kialakulásához
  • elégtelen mennyisége a szervezetünkben sajnos a rákos megbetegedések, valamit egyes vérképzőszervi betegség kockázatát is növelheti

Milyen természetes D-vitamin-források vannak?

A D vitamin a legjobban a bőrben képződik, ha azt elegendő napfény éri.

A D-vitamin a gombákat és a kakaóbabot kivéve csak állati eredetű élelmiszerekben található meg.
Kiváló D-vitaminforrásnak számítanak a

  • tengeri és édesvízi halak, tenger gyümölcsei
  • a különféle tejtermékek (tej, vaj) – sajnos a laktózérzékenyek számára nem vagy csak korlátozottan fogyasztható, illetve laktáz enzim szedése mellett
  • belsőségek, azok közül is elsősorban a máj
  • tojássárgája
  • D-vitaminok

 



Kapcsolódó bejegyzések:

Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén
Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén

Miért fontos a kalciumpótlás? Mert napi szinten fogyasztanunk kell elegendő kalciumot, ahhoz hogy a szervezet felhasználást és a kiürülést ami...

Sajt, mint kalciumforrás - laktózérzékenyeknek is!
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!

Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...

,
ugrás az oldal tetejére