Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!

Nyomtatás Nyomtatás
A kemény sajtok laktózmentesek

A hosszan érlelt kemény sajtok laktózmentesek.

Sajt, mint kalciumforrás a laktóz-intolerancia esetén sem tabu!

Kalcium, egy ásványianyag, mely igen csak fontos a szervezetünk számára, hiszen az emberi szervezetben legmagasabb tömegben jelenlevő ásványianyag! 99%-a a csontokban, fogakban található.
De ezek raktárként is szolgálnak ám! A maradék 1% a többi szövetben, elsősorban a vérben található

Hogy hasznosul a kalcium az emberi szervezetben?

  • Elsősorban a csontok fő összetevője.
  • A fogak egészségéhez is fontos a megfelelő kalciumbevitel.
  • A kalcium a véralvadás folyamatának is fontos résztvevője.
  • Az idegek, izmok sem tudnak megfelelően működni nélküle.

A kalcium pótlás fontos!

A kalciumot folyamatosan kell pótolnunk, mert az izzadsággal, a vizelettel és a széklettel átlagosan 300 mg kalciumot veszít naponta.
Ezt a mennyiséget elsősorban olyan ételekkel kell pótolni, melyekből jól hasznosul a kalcium. Nagyon fontos, hogy megfelelő D vitamin mennyiség nélkül nem tud a kalcium tökéletes munkát végezni!

Lágy sajtok néhány hét érés után laktózmentesekké válnak.

Lágy sajtok néhány hét érés után laktózmentesekké válnak.

Például sajttal is pótolható a kalcium!

Ismerjük el, az ember hosszú idők óta ismeri és fogyasztja a sajtot, s ezzel egészségének megőrzését szolgálja.
Pontos időpontok az első sajtkészítésre nincsenek, így a juhok háziasításának idejére tehető, Kr.e. 8000 és Kr.e. 3000 közé. Az is valószínűsíthető, hogy véletlenül „képződött” a sajt, amikor a tejtárolására is használt állati gyomorból készült tárolóedénybe rakott tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott, és ha elfelejtkeztek róla, akkor sajttá keményedett.

A sajtok kalcium tartalma is változó, de a lehető legjobb arányban épül be a benne található kalcium, az emberi szervezetbe!

Ugyanakkor a kalcium-foszfor arányának fontos szerepe van, mivel hatással van a kalcium-anyagcserére. A kellő mennyiségnél több foszfátfogyasztás elősegíti a kalcium kiürülését a széklettel. A kalcium-foszfor arány (1,5-1,6) ideális a natúr sajtokban. A kemény- és félkemény-sajtok kalcium tartalma 2% körüli, a lágy-sajtok kalcium tartalma 1-15% körüli.

Sajnos a tejfehérje allergiában szenvedők számára a kalciumpótlást orvossal egyeztetve, biztonságos kalciumpótló készítményekkel kell megoldani, de a laktóz-intoleránsok számára a sajt egyáltalán nem tiltott!

A laktózérzékenyek számára nagyon fontos információ lenne, ha a sajtok csomagolásán a laktózmentességet a gyártó feltüntetné, de sok esetben ez elmarad, például azért mert nem vállalja a gyártó a laktózmentességet igazoló költséges labor vizsgálatokat, így annak ellenére nincs a sajtokon feltüntetve szó szerint, hogy laktózmentes, miközben a termék maga valóban laktózmentes. Bár ez a tápérték adatok ismeretében könnyen kideríthető, itt trükk!

A laktózintoleranciások számára jó hír, hogy egyes sajtokban egészen minimális mennyiségű tejcukor van, ráadásul a hosszú ideig, legalább 28 napos érlelésű kemény sajtokban már nem is található laktóz!

A Tejipari Kézikönyvből idézve:

A tej alkotórészei közül a tejcukor (laktóz) bomlása már a sajtkészítés alatt megindul. … A tejsavbaktériumok a tejcukor lebontása során tejsavat, illósavakat, aldehideket, széndioxidot (ettől lyukacsosak bizonyos sajtok),  és egyéb aromaanyagokat termelnek.

  • A kemény-sajtokba viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
    Pl: emmentáli, parmezán, cheddar
  • A félkemény-sajtokban néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.
    Pl: trappista, eidami, maasdamer, gouda, tilsiter
  • A lágy-sajtokban a sajttípustól függően egy-két hét után fejeződik be a tejcukor bontás.
    pl: brie, camambert, göcseji, romadur

Tehát fenti sajtféleségek eleve laktózmentesek vagy egyszerű tárolással a hűtőszekrényben gyakorlatilag házilag is laktóz-mentesíthetőek – persze vegyük figyelembe a sajton feltüntetett fogyaszthatósági időt!
A friss és savanyútej-sajtok viszont nem válnak teljesen laktózmentessé, mert ezekben a sajtféleségekben tejsavó is visszamarad!

Egy áttekintő táblázat a sajtok tápanyag összetételéről:

natúr sajt
100 g

ömlesztett sajt
100 g

50 g natúr sajttal fedezhető
energia és tápanyagok
%-os aránya

Energia, KJ/kcal

945/225 –
1663/396

806/192 –
1541/367

4,6-8

Fehérje, g

18,2-30,5

11,5-25,7

12,3-20,7

Zsír, g

10-33,4

8,4-31,6

6,1-20,4

Szénhidrát, g

1,4-2,0

1,5-2,1

0,2-0,28

Kalcium, mg

400-850

400-500

25-53
*20-42,5
**16,7-35,4

Vas, mg

0,2-1,0

0,68-1,08

0,7-3,7

Magnézium, mg

17-66

40-52

2,4-9,4

Foszfor, mg

250-550

900-1000

17,9-39,4

Cink, mg

1,2-7,2

1,2-5,6

6,3-37,9

Kálium, mg

109-180

66-104

1,5-2,6

Nátrium, mg

800-1800

1120-1450

20-45

Tiamin, mg

30-70

40-50

1,1-2,7

Riboflavin, mg

200-600

200-250

6-18,1

Niacin, mg

0,08-1,1

0,05-0,07

0,5-3,3

Folát, mg

7-50

20

1,7-12,5

Piridoxin, mg

0,06-0,23

1,4-5,9

Kobalamin, mg

1,1-1,69

0,9-1,5

27,5-42,3

Retinol ekv., mg

0,07-0,36

0,12

3,8-20

Koleszterin, mg

38-135

38-96

6,3-22,5

* 60 év felettiekre vonatkozó érték
** várandós és szoptató nőkre vonatkozó érték
Forrás: ujdieta.hu



Kapcsolódó bejegyzések:

Laktóz allergia, tejérzékenység az meg mi?
Laktóz allergia, tejérzékenység az meg mi?

Érdekes szó-összetétellel találkoztunk: laktóz allergia. Ez egy kicsit meg van keveredve. Laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia két különböző betegség más más...

Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás
Tej,- tejtermék, mint magas biológiai értékű fehérjeforrás

Sajnos a tejallergiásoknak a tejtermékek mint fehérjeforrások nem jelentenek megoldást, de például a tejcukor érzékenyeknek nem kell lemondania a tejtermékek...

Új laktózmentes krémsajt az ARLA-tól
Új laktózmentes krémsajt az ARLA-tól

Sokak örömére egy új laktózmentes krémsajt jelenik meg a magyar üzletek polcán. Az új laktózmentes krémsajt kiválóan használható szendvicsekhez, sütemény...

Nem eszik a gyerek tejterméket, mit csináljunk?
Nem eszik a gyerek tejterméket, mit csináljunk?

Számos oka lehet annak, ha a gyerekek nem esznek tejterméket. Sokszor viszont nem indokolt elhagyni a tejtermékeket, hiszen a gyermek...

Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?
Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?

Tudta, hogy a sajtok jelentős része természetes módon laktózmentes annak ellenére, hogy tejtermék. A sajt akkor is lehet laktózmentes, ha...

Tej-, tejtermékfogyasztás és vastagbéldaganat
Tej-, tejtermékfogyasztás és vastagbéldaganat

Ne mondjanak le a laktózérzékenyek sem tejtermékekről. A tejfogyasztás fontos, hiszen a tejtermékek kitűnő kalciumforrások. A bélben lévő kalcium, és...

, , ,
ugrás az oldal tetejére