Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktóz allergia, tejérzékenység az meg mi?

Nyomtatás Nyomtatás

A laktóz allergia téves kifejezés. Tejallergia vagy laktózérzékenység a helyes.Rendszeresen találkozhatunk az alábbi megszólalásokkal, kifejezésekkel:

  • laktóz allergiám van
  • tejérzékeny vagyok
  • tejes allergiám van
  • nem ihatok tejet, mert érzékeny vagyok rá
  • tejallergiás vagyok, csak sajtot ehetek.

Laktóz allergia nem létezik.

Egyértelmű, hogy keveredés van a szakmai fogalmak között, de ugye nem elvárható egy laikustól, hogy mindent tudjon, ezért a dietetikus általi kikérdezés, és lelet ellenőrzés.

Korábbi cikkünkben már összehasonlítottuk a laktózérzékenységet és a tej(fehérje)allergiát, ezért most csak pár szóban magyarázzuk el, hogy a laktóz allergia kifejezés miért helytelen.

Laktóz

A laktóz tej egyik alkotó része, a tejcukor (szénhidrát), erre nem lehetünk allergiások.
A laktózt a laktáz nevű enzim bontja, de ha nem megfelelő a laktáz enzim ellátottsága a szervezetünknek (több oka is lehet), akkor a laktóz nem bomlik, és hasi panaszokat okoz

Tehát a laktózra érzékenyek lehetünk, ez a laktózérzékenység (tejcukor érzékenység) vagy laktózintolerancia

De a laktóz allergia az értelmetlen szókapcsolat, mivel a laktóz emésztési zavar és nem allergia.

A laktózérzékenységnek többféle típusa létezik.

  • elsődleges laktózérzékenység, primer laktózintolerancia – amely genetikai okokra vezethető vissza, amelyről genetikai vizsgálattal lehet bizonyosságot szerezni
  • szerzett laktózérzékenység, másodlagos laktózérzékenység,  azaz szekunder laktózintolerancia amely oka egy átmeneti laktáz enzim termelődési zavar, amelyet valamilyen alap betegség okoz.
    Az alapbetegség kezelésével a másodlagos laktózérzékenység is elmúlik.

A tejcukor-érzékenység megállapítására a hidrogén kilégzési tesztet alkalmazzák a leggyakrabban.

A laktózintolerancia laktózmentes étrenddel és / vagy laktáz enzim pótlással könnyen kezelhető, akár meg is szüntethető betegség!

Tejfehérjék okozta tejfehérje allergia

A szervezet a tejben lévő fehérjéket allergénként ismeri fel, és az immunrendszer védekezik ellene.
A tejfehérje allergiát, amennyiben gyermekkorban jelentkezik, a gyermekek általában ki is „nőhetik”.

A tejfehérje allergiára is többféle “rossz, egyszerűsített” elnevezést is szoktak használni:

  • tejallergia
  • tejes allergia
  • kazeinallergia

A tejallergiát okozhatja több tejfehérje is:

  • b-laktoglobulin,
  • kazein
  • a-laktalbumin

A tejallergia megállapítására többféle módszer is létezik, a leggyakrabban alkalmazottak:

  • Adverz táplálék próba
  • Vérvizsgálat

Sajnos előfordulhat az a helyzet is, hogy egyszerre van jelen egy ember esetében a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia, de ebben az esetben is két, különböző betegségről beszélünk!



Kapcsolódó bejegyzések:

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység összehasonlítása

A tejfehérje allergia és a laktózérzékenység teljesen eltérő betegség. Egyetlen közös bennük, hogy a tejfogyasztás okozza a kellemetlen tüneteket mindkét...

A tejfehérje allergiáról
A tejfehérje allergiáról

A szervezet az állati eredetű tejben (tehén, kecske, juh) lévő fehérjéket allergénként ismeri fel, és az immunrendszer védekezik ellene. A...

, , ,
ugrás az oldal tetejére