Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Kalciumpótlás szükségessége tejallergia és laktózintolerancia esetén

Nyomtatás Nyomtatás

Kalcium pótlás fontos, főkánt a tejallergiásoknak, akiknek a tejtermékekről le kell mondania.A kalcium, a szerveztünk számára elengedhetetlen, és a szervezetünkben a legnagyobb súlyban  jelenlevő ásványi anyag!

Miben fontos a kalcium az emberi szervezet működésében:

  • elsősorban a csontok és fogak fő összetevője,
  • kalcium a véralvadás folyamatának is fontos résztvevője
  • továbbá az idegek, izmok sem tudnak megfelelően működni nélküle

Kalcium hiányában:

  • a legismertebb betegség a csontritkulás – oszteoporozis, ami persze megfelelő kalciumfogyasztás esetén is kialakulhat, ha károsodik a felszívódása, pl.: hasmenést okozó cöliákiánál!
  • hiányában pl.: fokozódik az izmok, idegek ingerelhetősége, így már kisebb ingerre is túlzott választ adhatnak: izomgörcsöket, izomfájdalmakat, érzészavarokat kiváltva.

Napi szinten fogyasztanunk kell elegendő kalciumot, mert a napi kopása, vagy felhasználása átlagosan 300 mg-nyi.

A kalcium sajnos igen rossz hasznosulással szívódik fel a növényi táplálékokból, ellentétben a tejjel, tejtermékekkel, melyből a lehető legnagyobb százalékban épül be a kalcium a szervezetünkbe, ráadásul ott van mellette rögtön a D vitamin is, mely segíti a kalcium hasznosulását!

Akár laktózérzékenyek, akár tejfehérje allergiásak vagyunk, valamilyen szinten korlátoznunk szükséges a tej-, tejtermékek fogyasztását!
Előnyben a laktózintoleranciások, akik vagy laktózmentes formában, vagy laktáz enzim pótlással tudnak tejet, joghurtot, kefirt, tejfölt, vajat, sajtokat enni.
Egyes esetekben, a tejcukorérzékeny, is dönthet úgy, hogy inkább a növényi italokkal, szójajoghurttal, szójapudinggal, növényi – tejszínhez hasonló – élelmiszer-készítménnyel, tofuval váltja ki a gondot okozó tejet, tejtermékeket.

A kalciumpótlás a tejallergiásoknak különösen fontos kérdés!

Ugyanakkor a tejfehérje allergiások, semmilyen formában sem fogyaszthatják a tejet, és a belőle készült termékeket, viszont a kalciumpótlásról  gondoskodni kell a szervezetünk számára.

A kalcium felszívódás a bélből valósul meg, és a vér útján az egész testben eloszlik. Hogy mindez valóban meg is történjen, az elfogyasztott táplálékban vagy étrend kiegészítőben megfelelő minőségű, és elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie.

Egyszerű megoldás lehetne a vízben oldható pezsgőtabletta (folyadékpótlásnak is megfelel.), hiszen jó néhány üzletben lehet kapni különféle kalciumtartalmú pezsgőtablettát.
Csak hogy ám, az a termék, aminél a pezsgőtabletta feloldódása után, fehér porszerű anyag ülepedik le a pohár aljára, az a kalcium ugyan nem fog se felszívódni, se beépülni.  Az oka, hogy nem megfelelő kalciumkészítményt vettünk!

Megfelelő kalcium készítményben ezek a ható anyagok ún.  kalcium sók találhatók meg:

  • kalcium-laktát-glükonát és
  • kalcium-karbonát

Ha ez van a pezsgőtablettában, akkor oldódás után a víz opálosan áttetszővé válik, így ezek a fajta kalciumsók már fel fognak szívódni, és jó hatásfokkal fognak beépülni!  Ha a pezsgőtablettában D3 vitamin is van, még jobb hasznosulás várható!  Feloldódás után azonnal javasolt elfogyasztani, akár éhgyomorra, akár étkezés közben!

Jó kalcium pótló készítmények kaphatók filmtablettaként is, pl.: kalcium karbonát vagy kalcium citrát hatóanyaggal, akár D 3 vitamin kiegészítéssel, ezeket étkezés után 1-2 órával célszerű bevenni!

Jobb esetben laktózmentes, tejfehérje mentes, és gluténmentes is a választott termék, hogy azok számára is alkalmazható legyen, akiknek szintén nagy szükségük lehet rá.Kapcsolódó bejegyzések:

Laktóz-intolerancia és a csontritkulás
Laktóz-intolerancia és a csontritkulás

Van-e összefüggés a csontritkulás kialakulás a és a laktóz-intolerancia között? Gyakoribb e kalciumhiány a laktózérzékenyek körében? Hogyan lehet csökkenteni a...

Sajt, mint kalciumforrás - laktózérzékenyeknek is!
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!

Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...

Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?
Csontcsúcstömeg, mit is jelent? miért fontos?

A csontcsúcstömeg a csontok maximális mésztartalma, amit fiatal felnőtt korra érünk el majd fokozatosan veszítünk is a csontcsúcstömeg értékünkből életünk...

D-vitamin pótlás
D-vitamin pótlás

Az egyik fő természetes D-vitamin forrás a tejtermékek. Laktóz-intolerancia esetén a betegek kevés tejterméket fogyasztanak ezét fontos a D-vitamin pótlása....

,
ugrás az oldal tetejére