Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A laktózérzékenység tünetei 1. rész

Nyomtatás Nyomtatás
laktózérzékenység jellemző tünete a hasmenés

laktózérzékenység jellemző tünete a hasmenés

A laktózérzékenység a népesség háromnegyedét érinti kisebb-nagyobb mértékben, felnőtteket és gyermekeket, férfiakat és nőket egyaránt.

Megkérdeztünk néhány érintettet, a laktózérzékenység tünetei közül melyek a legkellemetlenebbek, és azok mikor jelentkeznek a leghevesebben.
A kétrészes cikksorozat első részében az tejcukor-érzékenység emésztőrendszeri tüneteiről lesz szó.

A laktózintolerancia, azaz a tejcukor feldolgozására való képtelenség a lakosság 75 százalékát érinti valamilyen mértékben. A bizonyítottan laktózérzékenyek aránya 33 százalék.
A betegséget a laktózt lebontó enzim, a laktáz csökkent mennyisége vagy hiánya váltja ki. Az emészthetetlen anyag a szervezetben felhalmozódva számtalan kellemetlen tünetet okoz.

Megkérdeztünk néhány laktózintoleranciában szenvedőt, mik a laktózérzékenység tünetei, melyek a legkellemetlenebb közülük, melyek jelentkeznek a leghevesebben és melyek enyhébbek.

Elmondásuk alapján a kellemetlen tünetek általában a laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása után fél–két órával jelentkeznek.
Hevességük függ az intolerancia súlyosságától (mennyi laktázt képes termelni a beteg szervezete) és az elfogyasztott tejtermék vagy más élelmiszer mennyiségétől.

Mi okozza a laktózérzékenység tüneteit?

Nemcsak maga a tej okoz tüneteket, hanem a többi tejtermék, a joghurt, a kefir, a sajt vagy a tej alapú készítmények, például a fagylalt vagy különböző sütemények is.  Egyesek akkor is tapasztalják a laktózérzékenység tüneteit, ha csupán egy gombóc fagylaltot nyalnak el, mások csak nagyobb mennyiség, például fél liter tej elfogyasztása után.

A laktózérzékenység jelei erőteljesebben jelentkeznek a több laktózt tartalmazó élelmiszerek, például tej fogyasztása után. A savanyított tejtermékekben – joghurt, kefir – már kevesebb tejcukor található, a hosszú ideig érlelt kemény sajtokban pedig már elhanyagolható a mennyisége.

Mivel a laktóz vízoldékony anyag, a tejtermékek vizes részében található, nem pedig a zsírosban. Ezért a sovány tej erőteljesebb tüneteket okozhat, mint a zsíros, illetve más zsíros tejtermékek, mint a vaj vagy a tejszín. Azonban nemcsak a tejtermékek, hanem az adalékanyagként vagy nyomokban laktózt tartalmazó élelmiszerek is kiválthatnak tüneteket, például a kenyér vagy más péksütemények, a reggelizőpelyhek, a levesporok, a konzervek, a salátaöntetek, a rágcsálnivalók, a kekszek, felvágottak vagy a margarin.

Mik a laktózérzékenység legjellemzőbb tünetei?

A laktózérzékenyek elmondása szerint elsősorban emésztőrendszeri problémák jelentkeznek például:

  • hasfájás
  • puffadás, túlzott gázképződés
  • hasmenés
  • székrekedés
  • hányinger, hányás

Az laktóz-intoleranciában szenvedőkben általában úgy tudatosul a probléma, hogy összefüggést vélnek felfedezni a tejfogyasztás és a tünetek között, illetve a tejtermékek kizárásával megszabadulnak a kellemetlenségektől.

Ha Ön tapasztalja a tüneteket, érdemes gasztroenterológus szakemberhez fordulni, hogy a gyanúja bizonyítást nyerjen. Laktóz-intolerancia vizsgáló központok.
Hasonló tüneteket egyéb betegségek is okozhatnak, ezért mindenképpen érdemes laborvizsgálattal igazolni.Kapcsolódó bejegyzések:

Laktózmentes vajak tesztje - a NÉBIH vajakat vizsgált
Laktózmentes vajak tesztje – a NÉBIH vajakat vizsgált

Vajakat ellenőrzött a NÉBIH, vajon melyik laktózmentes vaj volt a legkedveltebb? Mindegyik laktóztartalma megfelelő volt? Miért bukott meg az egyik...

Laktózmentes tejfölök tesztje
Laktózmentes tejfölök tesztje

Laktózmentes tejfölöket kóstoltak meg és pontozták őket érzékszervi tulajdonságuk alapján.

A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek
A laktáz enzim pótlása is segíthet a laktózérzékenyeknek

A laktózérzékenyek számára fontos, hogy laktózmentesen táplálkozzanak. Erre három lehetőség van: teljesen kerüli a tej- és tejtermékeket, laktózmentes termékeket fogyaszt...

, ,
ugrás az oldal tetejére