Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Tejallergia, laktózérzékenység csecsemőknél

Nyomtatás Nyomtatás

csecsemoAz örökletes laktózérzékenység késő gyerekkorban jelentkezik, a csecsemőket nem igazán érinti. A született laktózérzékenység annyira ritka, hogy egyes orvosok szerint nem is létezik.

Tünetei lehetnek csecsemőkorban a baba nyugtalan pocakja, ezt azonban a bélbolyhok duzzanata okozza, ami átmenetileg lecsökkenti a laktázenzim mennyiségét. Előfordul még ilyenkor hasmenés és puffadás is ami pár hét alatt elmúlik, ezért nem kell rögtön tejallergiára gondolni. Ha a baba anyatejet iszik, akkor így kell folytatni a táplálását. Ha tápszert fogyaszt, akkor érdemes hypoallergén, csökkentett laktóztartalmú tápszerre váltani.

Alternatíva lehet a szójatej, mivel nem tartalmaz laktózt, de magas fitoösztrogén tartalma miatt nem adható 6 hónapnál fiatalabb babáknak.

A laktózérzékenység valójában nem allergia, hanem étel-érzékenység.

Ez azt jelenti, hogy a szervezet a laktázenzim hiánya miatt nem képes feldolgozni a laktózt, azaz a tejcukrot. Ez a probléma általában örökletes, inkább a sötétebb bőrtónusú embereknél fordul elő.

Ha a kisbabánál a tejes étkezés után fél órával émelygés, puffadás, hasmenés jelentkezik, görcsök, gázok mutatkoznak, akkor érdemes csökkenteni a tejtermékek fogyasztását. Kerülendők a magas laktóztartalmú tej félék, tejszín, lágy sajtok.

A gyermekek 4-és fél 6 éves koruk között általában kinövik a tejallergiát. A késő gyerekkorban jelentkező laktóz-intolerancia viszont egész életen át megmarad.

Olvassa el Marci anyukájának történetét a csecsemőkori laktózérzékenységről!

 , , ,
ugrás az oldal tetejére