Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Csecsemőkori laktózérzékenység

Nyomtatás Nyomtatás

Marci anyukája osztotta meg velünk tapasztalatait a csecsemőkori laktózérzékenységről.

csecsemőkori laktózérzékenységAugusztus vége volt, amikor Marci úgy döntött, most már kívülről is megnézné anyát, és egy szép délutáni napon megérkezett.

Mivel terhességem során többször ránk ijesztett, nagyon izgultunk, hogy minden rendben legyen vele. Még csak 12 hetes magzat volt, mikor több vizsgálat is Down-kórt feltételezett, majd a kiírt abortusz előtt fél nappal a genetikai vizsgálat rácáfolt mindegyikre. Annak nagyon örültünk, hogy nincs semmi genetikai elváltozás, azonban jött a következő állomás, a kardiológia. 24. hétig lehetett izgulni, hogy van-e valami súlyos szívbetegsége. Szerencsére ez is vaklárma volt. Persze a 9 hónap során minden orvos – érthető módon – csak annyit mert mondani, hogy jelenleg ő nem lát semmit, de 100% biztonsággal nem mer semmit állítani.
Azt hiszem ezek után érthető, hogy a születés után is folyamatosan aggódtunk, és aggódunk, hogy vajon még mi derülhet ki.
Szerencsére amikor megszületett, mindent rendben találtak nála, ép egészséges pici fiú.

Mivel első fiamnál sem sikerült a kizárólagos szoptatás, így most sem lepődtem meg, hogy nem indult be a tejtermelésem. Mivel láttam, hogy a tápszeres etetés mellett is lehet egészséges és ellenálló a gyerek szervezete, így nem aggódtam annyira. Az első hetek úgy teltek, mint minden kisbabás családnál.

a hasfájás sem volt ismeretlen

Mivel Marci második gyerek a családban, így már én is kicsit rutinosabb voltam, és nem aggódtam annyira.
A hasfájás sem volt ismeretlen számomra, már felkészülten futottunk neki az estéknek. Voltak olyan módszerek, amelyek az elmúlt években nem változtak, és hatásosan alkalmazhattam Marcinál (pl. hasmasszázs, Infacol, Gripe Water), de a védőnő tudott még új csodaszert mutatni.

a csodaszer – laktáz enzim

Mivel tudom milyen az éjszakákon át tartó fel-alá járkálás a hasfájós csecsemővel, nem bíztam semmit a véletlenre. Gondoltam kipróbálom az új csodaszereket. Az egyik ilyen a Colief nevű méregdrága csepp, ami tulajdonképpen nem más, mint laktáz enzim.

Mint ismeretes, a tejben lévő laktóz lebontását a laktáz enzim végzi. A csecsemőknek az emésztőrendszere fejletlen, így előfordul, hogy nem elégséges az a laktáz, amit a szervezete termel. Ilyenkor a tej emésztetlenül halad tovább a tápcsatornán, ami erős hasfájást okoz.

Gondoltam kipróbáljuk, végül is mit veszíthetünk (azon a pár ezer forinton kívül…).
Mellette adtuk az Infacolt, minden nap többször masszíroztam a hasát. A helyzet többé kevésbé normalizálódni látszott.

4 hetes volt Marci, amikor a látszólagos csendes hétköznapok felborultak.

Marcit erős hasfájás gyötörte, hasmenése lett, és mivel egy délután alatt 5-6 pelenkát is elhasznált, jobbnak láttam felhívni a gyerekorvost.
Ő azonnal a László Kórház fertőző osztályára küldött, tekintve, hogy Marci még nagyon pici, és ilyenkor nagy a kiszáradás veszélye.

Sajnos az elkövetkezendő napokat a kórházban töltöttük. Mivel a hasmenés megszűnt, 3 nap után hazaengedtek minket. Valami vírus támadta meg Marcit, amit nem tudtak azonosítani, de a leletek alapján erre következtettek. A kezelőorvosunk nagyon alapos és gondoskodó volt, többször visszahívott kontrollra. Minden alkalommal megállapította, hogy a hasmenés ugyan megszűnt, de borzasztó puffadt, gázos a hasa.
Hát ezt én is tudtam, akarom mondani éreztem. Nem is értettem, hogy ilyen kis ember hogy tud ennyit és ilyen büdöset durrogni. 🙂

Pár nappal később elfogyott a “csodacsepp”, és mivel gondoltuk hogy a hasfájás egy elviselhető, tűrhető szintre állt be, nem adjuk neki tovább az aranyárban lévő laktázt. Hisz annyi mást adunk neki, biztos elég neki az is.

hasfájás minden etetés után

Na itt hibáztunk, mert amint a laktáz adagolását megszüntettük, a hasfájás már egész nap, minden etetés után gyötörte Marcit.
Próbálkoztunk több tápszerrel, de egyik sem vált be, a hasgörcsök maradtak. Ezután rászántuk magunkat és a pénzt, beruháztunk egy újabb adag Coliefbe. (Az ember a saját és gyermek nyugalmának érdekében sok mindenre hajlandó…).
És lám, a helyzet javulni látszott. Ekkor merült fel bennem, és a háziorvosban, hogy a laktóz lesz a ludas.

Marci laktózérzékeny

Gondoltam próbáljuk ki a laktózmentes tápszert. A tápszerváltás után 1-2 nappal az ordító Marciból egy nyugodt, kiegyensúlyozott kisember vált. Ezek szerint tényleg a laktóz okozta az elmúlt hetek fájdalmait? A hasfájás elröppent, a gázok csökkentek, a széklet normális lett.

A László kórházas kezelőorvos alátámasztotta a diagnózist, hogy elképzelhető, hogy a vírusfertőzés következtében alakult ki egy laktózérzékenység. Azóta is a laktózmentes tápszert kapja, és orvosi javaslat alapján a laktózmentes táplálást szigorúan tartjuk 1 éves koráig.

Ez a hozzátáplálás során némi odafigyelést igényel, de azt hiszem az összes felmerült probléma és betegség közül a legjobbat kaptuk (ha lehet ilyet mondani).

A történet folytatódik, ha érdekelnek Marci hétköznapjai, a vizsgálat, amely alátámasztotta Marci laktózérzékenységét, itt olvashatod el.Kapcsolódó bejegyzések:

Hasfájós a gyerekem, mi lehet a baj? Laktóz-intolerancia?
Hasfájós a gyerekem, mi lehet a baj? Laktóz-intolerancia?

Számos betegség okozhatja, hogy a gyermek hasfájós. Ilyen esetben azonnal forduljon orvoshoz, korrekt diagnózis felállítása céljából! A laktózérzékenység jól kezelhető...

Táborba megy, menne a laktózérzékeny gyerek
Táborba megy, menne a laktózérzékeny gyerek

Nem szabad megfosztani a laktózérzékeny gyermeket sem a táborozás élményétől. Néhány tipp, hogy menjünk biztosra, hogy garantáltan kellemes legyen a...

Nem eszik a gyerek tejterméket, mit csináljunk?
Nem eszik a gyerek tejterméket, mit csináljunk?

Számos oka lehet annak, ha a gyerekek nem esznek tejterméket. Sokszor viszont nem indokolt elhagyni a tejtermékeket, hiszen a gyermek...


ugrás az oldal tetejére