Gyakori, hogy azok, akiknek allergiás megbetegedésük van, nemcsak egy, hanem többfajta anyagra, ételre, pollenre is allergiások. Miért van ez így?
Egyrészt ezért az öröklött hajlam a felelős, másrészt a keresztallergia vagy keresztreakció.
Hogyan alakul ki a keresztallergia?
Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha szervezetünk a különböző allergiát kiváltó anyagokat, allergéneket (pl.: pollen, élelmiszer) azonosként ismer fel és ugyanolyan allergiás reakciókat vált ki. Ez azért lehetséges, mert a különböző fajokból származó allergéneket hasonló molekulák építik fel, szervezetünk pedig ugyanúgy reagál mindkét anyagra.
Keresztreakció kialakulhat
- élelmiszer-élelmiszer
- pollen – növény
- növény – növény
- gyümölcs – pollen
- latex (gumi alapanyag) – gyümölcs
között is.
Nem mindig alakul ki, de ha igen, akkor a keresztallergia is ugyanolyan tüneteket, panaszokat okoz, okozhat, mint a fő allergén. Ha ezt érzékeljük, iktassuk ki a keresztreagáló allergéneket is környezetünkből, illetve étrendünkből.
Weboldalunkon már sokszor említett tejfehérje allergia [2] kezelésében az egyik legnagyobb tévhit, hogy juh- és kecsketejet lehet fogyasztani. Hasonló szerkezetük miatt azonban ezek a tejek, illetve a belőlük készült tejtermékek gyakran kereszt–reagálnak a tehéntejjel. Így ugyanazok a tüneteket alakulnak ki, mintha tehéntejet fogyasztana a beteg.
Ahogy a táblázatban is feltüntettük keresztallergia alakulhat ki a tejet adó állatok húsára, szőrére és bőrére is. Ugyanígy a tojásallergia esetén más szárnyasok tojása, húsa illetve tolla is allergénné válhat.
Leggyakoribb keresztreakciók lehetnek:
Keresztallergia élelmiszer – élelmiszer között:
Fő allergén | Keresztreakció miatt allergén: |
Tojás | tojástermelő állat húsa, más szárnyasok tojása, szárnyasok tolla |
Tehéntej | kecske- és juhtej, marha- és borjúhús, illetve ezekből készült termékek, marhaszőr, marhabőr |
Halak, tenger gyümölcsei | különböző halak, rákok, polip, tintahal, csótány, házi poratka, lisztatka |
Keresztallergia Pollen – növény között:
Fő allergén: | Keresztreakció miatt allergén: |
Parlagfű | görögdinnye, sárgadinnye, banán, uborka, cukkini, üröm |
Fekete üröm | zeller, kapor, nyírfa, sárgarépa, paradicsom, paprika, uborka, napraforgó, méz, petrezselyem |
Nyírfa | alma, földimogyoró, cseresznye, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, kivi, zeller, sárgarépa, mogyoró, mandula, szelídgesztenye |
Fűfélék | burgonya, sárgadinnye, görögdinnye, narancs, paradicsom, mogyoró |
Keresztallergia növény – növény között:
Fő allergén: | Keresztreakció miatt allergén: |
Olajos magvak | szárazhüvelyesek |
Őszibarack | sárgabarack, szilva, banán |
Alma | sárgarépa, burgonya, nyírpollen |
Zeller | kapor, majoránna, bazsalikom, oregánó, ánizs, koriander, sárgarépa, kömény |
Gabonák | szója |
Babfélék | szentjánoskenyérmag, földimogyoró |
Szója | szentjánoskenyérmag, földimogyoró, dió, mogyoró, szárazhüvelyesek |
Keresztallergia Latex – gyümölcs között:
Fő allergén: | Keresztreakció miatt allergén: |
Latex(gumigyártás alapanyaga) | gesztenye, avokádó, citrusfélék, banán, kivi, papaya |
Amennyiben kérdése merül fel a keresztallergiával kapcsolatban, kérdezze szakértőinket [3]!