- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

A laktóz és a galaktózémia összefüggése

A galaktózémia a galaktóz felszívódási zavara. [1]

Galaktóz. Forrás: Wikipedia

Ahhoz, hogy a laktózt, mint összetett cukrot (úgy nevezett diszacharid, azaz kettőmolekulájú cukor ) a szervezetünk feltudja használni, a vékonybél sejtjei által termelt laktáz enzimnek fel kell bontania a laktózt.
A tejcukor molekulában egy β-D-galaktóz és egy D-glükóz molekula kapcsolódik egymáshoz. A laktóz ezekre bomlik, és a szervezetünk több lépcsős, bonyolult enzimes folyamatokban a galaktózt is glükózzá alakítja. A glükóz vagy más néven szőlőcukor is monoszacharid, tulajdonképpen az agyunk tápláléka.

Laktózintoleranciások számára (de gluténérzékenyek [2] esetében is, akik tejcukor érzékennyé is váltak!) különösen fontos lehet, hogy mi történik, ha laktóz kerül a szervezetünkbe!

Itt jön képbe egy másik betegség is, a galaktóz felszívódási probléma, amely a tejcukor egyik részét alkotja.

A betegség neve galaktózémia (galaktóz-1-foszfát uridil transzferáz, galaktokináz, galaktóz-6-foszfát epimeráz enzimhiány).

A galaktózémia

Tehát, a galaktózémiás beteg élete végéig nem fogyaszthat sem tejet, sem tejtermékeket.

Attól, hogy laktáz enzimet vesz be, vagy laktózmentes tej-, tejtermékeket fogyaszt, még nem oldódott meg a galaktózémiás beteg problémája!

Úgy nevezett laktóz-, és galaktózszegény étrendet kell fogyasztania!

Miben is van laktóz?

Nagy galaktóztartalmú élelmiszerek:

Mivel szerencsére a világon kevés galaktózémiás beteg él, nincs túl nagy igény a galaktózmentes speciális ételekre!
Ugyanakkor mégis vannak törekvések arra, hogy számukra is élvezhető, tejet-, tejtermékeket kísérletezzenek ki a cégek!

Képek forrása: Wikipedia