- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Laktózérzékenyek laktózt tűrő képessége

Laktózt tűrő képesség egyénileg határozható meg. [1]Laktóz tűrés, érdekes kifejezés, vajon mit is jelenthet?

Azoknak, akiknek primer vagy szekunder laktózintoleranciájuk van, az első, korrekt diagnózis felállításakor az juthat az eszükbe: „Soha többet laktózt – tejcukrot tartalmazó ételt sem ehetek?”

A laktózintoleranciások igen nagy része minimális laktózt különösebb tünetek nélkül megtud enni, ez a laktóz tűrés. Hogy ki mennyit, az a laktóztűrő képesség!

Ebben az a legnehezebb, hogy nincs egy egyszerű matematikai képlet, hogy felállíthassunk egy mennyiséget, amit biztos, hogy legyen valaki bármely okból tejcukorintoleráns, attól a kiszámított laktózmennyiségtől tuti biztosan nem fog tüneteket produkálni a szervezete.

Melyek a laktózérzékenység tünetei?

Puffadás, hasmenés, hasgörcsök mellett egyéb tünetekkel is járhat a laktózintolerancia [2].

Egyes esetekben, egyes laktózintoleránsoknál már például egyes gyógyszerekben lévő minimális laktóztól is komoly hasi görcsös állapotba kerülhet, már pedig ezt nem lehet kockáztatni.

Bár törvényi előírás van arra, hogy az úgy nevezett laktózmentes termékekben, hogyan és mennyi laktóz „lehet” [3], ettől sajnos még előfordulhat, hogy ez az igen minimális mennyiség is előhozza a nem kívánatos tüneteket!

Szerencsére 2016-tól az Európa Unióban kötelező lesz számos allergén (tej, szója-, tojás-, hal stb….), és enteropátiát, pl.: cöliákiát – gluténintoleranciát [4], okozó összetevők feltüntetése az élelmiszereken. Ezért, ha egy élelmiszeren nem tüntetik fel a garantált laktózmentességet, az összetevőkből könnyen kiderülhet, hogy tartalmaz e laktózt vagy sem, bár laktózzal szennyeződhet.

Egyéni laktóz tűrés megállapítás:

Laktóz tűrés tesztelése:

Gyermekek esetén csak orvossal, dietetikussal egyeztetve teszteljünk

Ha minden előírást betartunk, amit a szakorvossal, dietetikussal megbeszéltünk:

akkor előfordulhat, hogy a szekunder laktózérzékenység megszűnhet [7], illetve a laktózt tűrő képesség előfordulhat, de szigorúan egyéni állapottól függően!