- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Érdekességek a laktózintolerancia területi vonatkozásiban – Európa

Európa és a laktóz-intolerancia. Hányan laktózérzékenyek az egyes országokban? [1]Az eredendő emlős genetika szerint, ha a szoptatás, azaz az anyatejjel való táplálkozás megszűnik, akkor a laktáz enzim termelődés fokozatosan csökken, majd teljesen meg is szűnne. Ennek időpontja fajonként eltérő.

Emberek esetében, azokban az országokban, vagy földrajzi helyeken, ahol soha nem fogyasztották az állati eredetű tejet, ott nem is fejlődött ki a laktóztolerancia, azaz a tejcukor tűrőképesség, hiszen nem volt rá szükség.

Az anyatejben lévő laktóz feldolgozásához szükséges laktáz enzimet a szervezetünk biztosítja, (kivétel az a nagyon ritka veleszületett betegség, amikor abszolút nincs laktáz enzim termelés), amíg az anyatejes táplálás van napirenden, utána egész egyszerűen, már nem termelnek laktáz enzimet a vékonybél erre alkalmas sejtjei.

Emiatt alakul ki az elsődleges laktózintolerancia.

Ha az egész világot vesszük alapul, akkor a felnőtt népesség közel 75%-a küzd a tejcukor bontásának problémájával. Az arány erősen változik, és azonos kontinensen a különböző országokban is eltérő lehet.

Nézzük az Európai különlegességeket
(Az adatok, az adott országok korábbi felméréseiből származnak!)

Az Egyesült Királyságban – Brit szigeteken és Németország területén korábban nyersen, feldolgozás nélkül fogyasztották magát a tejet.
Ennek lehet az az eredménye, hogy nem csak ezekben az országokban, hanem a skandináv országokban a lakosság nagy százaléka jól tűri a laktózt.

Azt sajnos még nem tudjuk, hogy milyen százalékban jellemző a primer vagy másodlagos tejcukorérzékenység (ami egyébként egyes hasmenéses betegségek – pl.: glutén-intolernacia [3] miatt, vagy gyógyszerek miatt alakulhat ki)