[1]Hozzávalók egy 26-28 cm-es piteformához:
Tésztához:
- 120 g hideg laktózmentes margarin / vaj
- 240 g búzaliszt
- csipet só
- 50 g laktózmentes tejföl (kb.: két evőkanál)
Töltelékhez:
- 1 db póréhagyma
- 600 g friss spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors egyéb zöldfűszerek ízlés szerint
- 2 dl laktózmentes főzőtejszín vagy tejföl
- 6 db M-es méretű tojás
- 8 db koktélparadicsom
Quiche tészta elkészítése:
- A lisztet kimérjük, majd hozzáadjuk a felkockázott margarint, a két evőkanál tejfölt majd a tésztát gyúrni kezdjük. Ha nem áll össze a tészta, adjunk hozzá még hideg vizet, de vigyázzunk, hogy a tészta nehogy túl puha legyen.
- Az így előkészített tésztából formáljunk golyót, majd tegyük hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük (15-20 perc).
Töltelék elkészítése:
- A póréhagymákat megmossuk, zöld végüket levágjuk, majd hosszanti oldaluk mentén vágjuk félbe, majd apróra és kevés olajon pirítsuk meg, majd tegyük félre.
- A spenótot alaposan mossuk meg, szárától tisztítsuk meg, majd egy lábosban tegyük fel főni 1 dl vízzel a lábos alján. Ha spenót megfonnyadt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és hozzákeverjük a póréhagymához.
- A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk szét akkora kör alakúra, hogy ha a piteformába helyezzük, maradjon pereme is (kb.: 3 cm-es), majd tegyük a formába, egyengessük el, villával enyhén szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőnehezéket (pl. szárazbab) és tegyük be a sütőbe és süssük 5-8 percig 180°C-on. Fontos hogy a tészta ne kezdjen pirulni és ne szárítsuk ki!
- 2 db tojást mossunk meg, majd tegyük fel főni, és főzzük keményre forrástól számított kb. 5 perc alatt.
- A póréhagymás tölteléket ízlés szerint fűszerezzük, adjuk hozzá a tejszínt, majd ha enyhén kihült, adjuk hozzá a villával enyhén felvert 4 db tojást. (Vigyázzunk, hogy a massza ne legyen túl forró, különben a tojás el kezd főni, amint hozzákeverjük a masszához!)
- Az elősütött tésztát vegyük ki a sütőből, majd a tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
- A koktélparadicsomokat mossuk meg, majd vágjuk félbe és tetszés szerint halmozzuk a spenótos masszára, majd az egészet rakjuk vissza a sütőbe. 10 perc múlva vegyük ki, helyezzük rá a félbe, vagy negyedbe vágott tojásszeleteket, majd tegyük vissza további 20 percre, míg a massza teteje nem kezd pirulni.
- Sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd tálaljuk. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Elkészítés idő: kb. 1 óra
- Tészta előkészítése: 10 perc
- Töltelék elkészítése: 20 perc
- Sütés: 30 perc
Nehézségi szint: haladó
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A laktózmentes receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, a www.laktozerzekeny.hu [2] oldal tulajdonosa jelenítette meg.