- Tésztához:
- 3 db M-es méretű tojás
- 90 g kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 90 g búzaliszt
- csipet só
- Krémhez:
- 9 zselatinlap
- 1 facsart citrom leve
- 2 M-es méretű tojás
- 400 ml laktózmentes habtejszín (behűtve)
- 250 g kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 500 g laktózmentes túró
- + vaj a formához, porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Vegyünk elő egy kapcsos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az aljára rátesszük a sütőpapírt, majd ráhelyezzük a keretet és a kimaradó részeket vágjuk körbe.
- Tészta:
- A tojásokat mossuk meg és egyesével üssük fel őket. 3 evőkanál langyos vízzel körülbelül 1 perc alatt verjük habosra.
- A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd kanalanként adjuk hozzá a felvert tojásos masszához.
- A lisztet szitáljuk át, majd apránként adjuk a tojásos masszához egy csipet sóval együtt. Ügyeljünk arra, hogy a lisztet óvatosan forgassuk bele a tésztába, hogy a habos massza ne essen össze.
- Az elkészült tésztát öntsük az előzőleg előkészített formába, majd helyezzük a sütőbe és süssük középső rácson kb. 25-30 percig, majd ha a teteje aranybarnára sült, és tűpróbával ellenőriztük a torta belsejét is, vegyük ki a sütőből és tegyük egy rácsra hűlni. (A sütőpapírt távolítsuk el róla még melegen!)
- Krém:
- Mialatt a tortaalap sül, készítsük el a krémet.
- A zselatinlapokat a csomagoláson lévő leírás szerint áztassuk be, nyomkodjuk ki, majd alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel egy lábasban. Ezután hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a frissen facsart citromlevet.
- A tojásokat mossuk meg alaposan, válasszuk szét, majd verjük habosra a tojásfehérjét egy csipet sóval.
- A hideg habtejszínt szintén verjük kemény habbá, közben apránként adjunk hozzá 150 g kristálycukrot.
- A tojássárgáját is habosítsuk fel a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük bele a túrót, adjuk hozzá a kihűlt zselatint és óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínt és a habbá vert tojásfehérjét is. Óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük simára a krémet.
- A kihűlt piskótatésztát vízszintesen vágjuk félbe, majd helyezzük a kapcsos tortaforma aljára az egyik szeletet.
- Kenjük meg az előkészített krémmel, majd óvatosan fektessük rá a másik tortalapot is és finoman nyomkodjuk rá, hogy ne maradjon levegős.
- Az így elkészített tortát 3-4 órára helyezzük a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt vegyük le a tortaforma szélét, szórjuk meg vastagon porcukorral és tálalhatjuk is!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
A laktózmentes túrótorta kitűnő választás a vasárnapi ebéd után, de szülinapi tortának is remek választás.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu [2] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!