- 1 liter laktózmentes tej
- 200 g kerek-szemű rizs (kb.: 1 bögre – 2,5 decis)
- 100 g cukor (kb.: fél bögre – 2,5 decis fele)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl laktózmentes habtejszín
- 10 dkg eperlekvár
Elkészítés:
- Egy lábosban folyamatosan keverve felforraljuk a tejet, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és továbbra is folyamatosan keverjük, hogy a cukros tej le ne tapadjon a lábos aljára.
- Amikor a tej elkezd forrni, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a rizst, majd folyamatosan keverve, visszatesszük a tűzre és alacsony lángon körülbelül 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
- Lehúzzuk a tűzhelyről és lefedve állni hagyjuk, míg a rizs a maradék tejet magába nem szívja.
- A lehűtött habtejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, majd a kész habot beleforgatjuk a tejberizsbe.
- Az elkészült tejberizst kiadagoljuk poharakba és megdíszítjük a tetejét az eperlekvárral.
- Ízlés szerint fogyaszthatjuk önmagában vagy lekvárral (most éppen eperlekvárral), kakaóporral, friss gyümölccsel, gyümölcskompóttal, fahéjjal egyaránt.
- A kész tejberizst melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: Kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.laktozerzekeny.hu [2] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!