- 5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 6 dl langyos laktózmentes tej
- 2 db M-es méretű tojás
- 3 teáskanál só
- 1 kg búzaliszt
- 2 evőkanál liba vagy kacsazsír
Elkészítés:
- Egy bögrében felmelegítünk kb. 1 dl tejet, de vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl forró, majd hozzáadjuk az 1 teáskanál kristálycukrot és az 1 teáskanál lisztet. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy 10 percre félre rakjuk, amíg az élesztőt fel nem fut.
- A többi lisztet és a sót elkeverjük.
- 1 db tojást megmosunk, majd alaposan felverjük, majd a 2 evőkanál zsírral, az 5 dl langyos tejjel és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk és alaposan összedolgozzuk a masszát. A tésztát meleg helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- A tésztát 4 egyenlőre részre osztjuk.
- A cipókat kinyújtjuk kör alakúra, majd átlósan 8 egyenlő cikkelyre vágjuk. Az így kapott háromszögeket a vékony csúcs irányába haladva kifli formába feltekerjük.
- A másik tojást is megmossuk, felverjük, majd megkenjük vele a kifliket, tetejére pedig ízlés szerint magokat szórunk (szezámmagot, napraforgómagot, vagy akár magkeveréket).
- 20 percig langyos helyen pihentetjük, majd 180-200 °C-os sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Reggelihez, vacsorához, vagy akár vendégváró falatok mellé is bátran ajánljuk.
Extra Tipp:
Vékony lyukú reszelőn reszeljünk le 300 g laktózmentes sajtot, majd a kiflik feltekerése előtt vékonyan szórjuk meg a kinyújtott tésztát, majd így formázzuk meg a kifliket.
Tetejüket kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal és így tegyük a sütőbe.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu [2] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható forrás, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
Nem egyszerű a laktózmentes péksütemény vásárlás.
Az üzletekben a zsömlék és kiflik általában ömlesztve vannak kihelyezve, összetevők ritkán érhetőek el, nehéz megtudni, hogy a kiválasztott termék valóban laktózmentes-e.
Ha otthon készítjük el a péksüteményt, akkor viszont biztosak lehetünk benne, hogy az nem tartalmaz tejcukrot.