- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Mit is jelent a laktózmentesség? Mikor laktózmentes egy termék?

laktózmentes termék [1]A laktózzal szembeni intoleranciát kb 1960-s évek végétől történő vizsgálatok, kutatások alapján ismerte fel az orvostudomány.

A terápia 3 lehetőséget biztosít vagy laktózmentes táplálkozás, vagy laktázenzim pótlás, vagy a kettő egyidejű alkalmazása.
Bár a laktózérzékenyeknek, vagy tejcukor-intoleranciásoknak több megoldás is létezik, attól függően is, hogy primer vagy szekunder laktózintoleranciáról van szó, és hogy mennyi az egyéni laktózt tűrőképességük, mégis fontos tudni, hogy hogyan változott a laktózmentesség meghatározása a pl.: a gluténmentességhez hasonlóan.

1998-tól kezdődött, hogy a gyógyszerek esetében, az OGYI már elkészített egy listát, a laktózt nem tartalmazó gyógyszerekről.
A gyógyszereknél, a laktóz feltüntetést az 1998.évi XXV. törvény oldotta meg, hiszen a hatóanyagot, és az egyéb összetevők listáját kötelező feltüntetni!

A NÉBIH is végzett 2013-ban vizsgálatot.

Laktózmentesként árusított

vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy kiderítse, vajon mindegy termék megfelel e,  a fenti rendeletnek, azaz valóban tejcukormentes-e.
Az Élelmiszer- és Vegyipari Laboratórium húsz terméket ellenőrzött, ebből kettőről kiderült, hogy laktóztartalma kétszeresen meghaladta a megengedett értéket.
A hatósági vizsgálatkor kiderített esetekben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat bizonyosodott be, hiszen a termék jelölésén a termék összetételére vonatkozó valótlan információ („laktózmentes”) került feltüntetésre, amely a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára késztetheti, amelyet egyébként nem hozott volna meg.

Szerencsére azóta végzett újabb NÉBIH vizsgálatba bevont laktózmentes joghurtok [2] minőségével nem merült fel kifogás.

Ezek a jogsértések kiemelendők, hiszen egy különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra ( ez esetben tejcukor-érzékenységben szenvedőkre) irányultak, akik esetében a termék jelölése alapján megvásárolt, azonban nem a jelölésnek megfelelő összetétellel rendelkező termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázatot is jelent. Ha belegondolunk a laktózérzékenység tüneteibe [3] akkor bizony elképzelhetjük, ha valakinek újból hasi görcsei, hasmenése lesz, micsoda kellemetlen helyzetben találhatja magát!
Ráadásul, ha mindez még gluténintoleranciával [4] is párosul, akkor jöhet a nagy kérdés a minden szabályt betartó, szigorúan diétázó beteg számára, hogy mi is történik vele, ez pedig nem igazán megnyugtató…

Miután a magyar lakosság 14%-a – egyes vélemények szerint 30%-a – laktózérzékeny, így fontos kérdés a laktózmentesség.

Jelen pillanatban ez érvényes a laktózmentes élelmiszerekre:

1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelet, az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény végrehajtásáról,9. számú melléklet az 1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelethez
3. Szénhidráttartalommal kapcsolatos állítások
c) Laktózmentes vagy tejcukormentes: a tejtermék laktóztartalma a fogyasztásra kész állapotban kevesebb, mint 0,1 g/100 g, vagy 100 ml és az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszer, jelentős mennyiségű laktózt tartalmaz.

Allergének jelölése

2014. december 13-tól gyártott termékek esetén az Európa Unióban kötelező lesz számos allergén (tej, szója-, tojás-, hal stb….), és enteropátiát, pl.: cöliákia [5], okozó összetevők feltüntetése az élelmiszereken.

Így, ha egy terméken ugyan nem tüntetik fel a garantált laktózmentességet, az összetevőkből könnyen kiderülhet, hogy tartalmaz e laktózt vagy sem!

2016. december 13-tól a részletes tápérték adatokat is kötelező jelölni, addig ez még nem kötelező.

Tudta, hogy miért laktózmentesek bizonyos sajtok?

A sajtok közül többfajta is természetes módon laktózmentes egyszerűen a gyártástechnológia miatt.

A Tejipari Kézikönyv alapján:

A tej alkotórészei közül a tejcukor (laktóz) bomlása már a sajtkészítés alatt megindul. … A tejsavbaktériumok a tejcukor lebontása során tejsavat, illósavakat, aldehideket, széndioxidot (ettől lyukacsosak bizonyos sajtok), és egyéb aromaanyagokat termelnek.

  • A kemény-sajtokba viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
    Pl: emmentáli, parmezán, cheddar
  • A félkemény-sajtokban néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.
    Pl: trappista, eidami, maasdamer, gouda, tilsiter
  • A lágy-sajtokban a sajttípustól függően egy-két hét után fejeződik be a tejcukor bontás.
    pl: brie, camambert, göcseji, romadur