- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Mi a különbség az IBS és a laktózérzékenység között?

laktózérzékenység tünetei, laktóz-intolerancia [1]

laktózérzékenység tünetei

A laktóz-intolerancia és az irritábilis bél szindróma is emésztési problémákon alapul, mindkettő kellemetlen és kényelmetlen tünetekkel jár, hosszú távon is fennállnak, mégsem keverendőek össze.

Mi az eltérés a két betegség között? A betegségek leírása:

Az IBS (irritábilis bél szindróma – irritable bowel sindrome)

Az emésztőrendszer funkcionális – működési zavara, amelynek kiváltó okai a mai napig tisztázatlanok.
Korábban ártalmatlan tűnő tünetcsoportról van szó, hiszen:

De még sem lehet ártalmatlan, mert a beteg számára a kiszámíthatatlan és kellemetlen tünetek alaposan befolyásolják a beteg fizikális, és pszichés állapotát is.
Általában nem áll a hátterében szervi elváltozás, fertőzés vagy egyéb testi eredetű ok. Mivel nem ismert a kiváltó ok, ezért a kezelése is változó az egyes betegeknél.

A laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység más néven laktózérzékenység)

Egy emésztőenzim, a laktáz csökkent termelődése vagy hiánya következtében alakul ki.
Az enzim feladata a tejben található, laktóznak nevezett tejcukor elbontása lenne, de mivel nincs jelen, vagy kevés az elfogyasztott tejmennyiséghez, annak lebontása nem megfelelően történik, ez okozza a tüneteket.

A tünetek átmenetileg megszüntethetőek a laktáz pótlásával, általában mégis inkább a tejcukor (vagyis a laktózt tartalmazó tej- és tejtermékek) elkerülését ajánlják gyógymódként.

A betegség kialakulása, lefolyása

Az IBS – bár lefolyása változó – általában nem romlik vagy javul, csak van. Nem okoz szervi bajt, nem fertőző, nem növeli a rák kockázatát, “csak” éveken, évtizedeken keresztül megkeseríti a beteg életét.
A laktóz intolerancia vagy születéstől fogva jellemző (született laktáz-elégtelenség) vagy felnőttkorban alakul ki (esetleg tűnik fel, olyanok esetében, akik addigi életük során nem fogyasztottak tejet és tejtermékeket). Sok esetben másik allergia vagy étel-érzékenység társbetegségeként alakul ki.

A laktózérzékenység és az IBS tünetei

Az IBS tünetei közé tartoznak:

Nem megállapítható konkrét étel, elkészítési mód vagy étel-összetevő, amely kiváltaná a tüneteket, legtöbbször pusztán az étkezés eseményéhez kapcsolódik a kellemetlenségek megjelenése.

A laktóz intolerancia kiemelt tünete a puffadás, felfúvódás.

A tejcukor érzékenység esetén alapvetően az történik, hogy az elfogyasztott tej, laktáz hiányában a vékonybélben baktériumok hatására tökéletlenül bomlik el, ami bőséges gáztermelődéssel jár.
További tünetek:

 

Kezelés

Hasonlóság a két betegség között, hogy mindkettő többé-kevésbé gyógyítható.

Az IBS esetében az orvosok azt gyanítják, hogy első sorban lelki okok, túlzott stressz, valamint rossz étkezési szokások állnak a háttérben. Ezek kezelésével a tünetek megjelenése csökkenthető.

A laktóz-intolerancia többféle módszerrel is diagnosztizálható [2], így megállapítható, az biztosan megállapítható, ha valaki laktózérzékeny.
A legjobb kezelés a laktóztartalmú ételek [3] kerülése az a diéta, de a laktóz intolerancia esetében is beszélhetünk bizonyos mértékig hozzászoktatásról, amelynek során a korábban érzékenynek mutatkozott egyén tünetek nélkül is fogyaszthat (több) tejet. Különösképpen igaz ez, ha a laktózérzékenység egy bélfertőzés miatt alakult ki és ezért gyógyszerekkel kezelhető a kiváltó ok.