Házi készítési laktózmentes ötletsorozatunkban most a növényi italok otthoni készítéséhez adunk tippeket.
A növényi italok úgy készülnek,
hogy sem tej, sem gluténtartalmú gabona nincs bennük, így gyakorlatilag a laktózintoleranciások, a tejfehérje allergiások [1], és a gluténérzékenyek is fogyaszthatják!
Főzéssel készülő növényi ital:
[ad 21]Hozzávalók 1 literhez:
- 1 adagoló pohárnyi rizs (köles), ez lehet barna rizs is
- ½ adagoló pohárnyi kókuszreszelék
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 evőkanál olaj
- 1 liter víz
Elkészítése:
A gép leírását alaposan tanulmányozzuk át!
Elsőként a gépbe öntünk 1 adagoló pohárnyi rizst, utána ½ adagoló pohárnyi kókuszreszeléket, hozzáadunk sót, vizet, olajat, és lezárjuk az edényt.
Most dugjuk be a konnektorba, és bekapcsoljuk.
A gép felforralja a beleöntött vizet, és közben összedarálja a gabonafélét.
Ha a gép szerinti előírt idő letelt, akkor kikapcsoljuk, és az áramellátást is megszüntetjük.
Leszűrjük a növényi levet (alaposan ki is nyomkodjuk a szűrőben visszamaradt alapanyagokat, azokat máshoz is felhasználhatjuk, pl: kásaként!), és tetszés szerint hidegen, melegen fogyasztjuk. Természetesen lehet ízesíteni, tetszőlegesen édesíteni.
Hideg készítésű olajos magból készülő növényi italok:
- 20 dkg olajos mag (mandula, dió, tökmag, hagyjuk rajta a vékony hártyás héjukat is)
- 1 liter víz
Elkészítése:
Áztassuk be éjszakára a magokat, bőven vízbe.
Másnap a beáztatott magot, szűrjük le, majd öntsük fel tiszta vízzel.
Tegyük turmixgépbe, és jó alaposan (3-5 perc, a gép teljesítményétől függően) turmixoljuk össze.
Leszűrjük a növényi levet (alaposan ki is nyomkodjuk a szűrőben visszamaradt olajos mag darálékot, azokat máshoz is felhasználhatjuk, pl: energianövelésre más ételekbe keverve!), és tetszés hidegen, melegen fogyasztjuk. Természetesen lehet ízesíteni, tetszőlegesen édesíteni.
Legegyszerűbben készülő növényi ital:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1 liter forró víz
Elkészítése:
Tegyük edénybe a kókuszreszeléket, és öntsük le forrásban lévő vízzel.
Majd hagyjuk állni 1-2 órán keresztül.
Utána alaposan turmixoljuk össze.
Leszűrjük a növényi levet (alaposan ki is nyomkodjuk a szűrőben visszamaradt kókuszreszeléket, máshoz is felhasználhatjuk, pl: rostdúsításra…!), és tetszés hidegen, melegen fogyasztjuk.
Természetesen lehet ízesíteni, tetszőlegesen édesíteni,
Felhasználásuk:
- turmixhoz, müzlikhez, kakaónak, kávéhoz
- palacsintába, süteményekhez
- túrójellegű készítményekhez
- sűrítéshez főzelékeknél, leveseknél, mártásoknál
Mi a különbség a bolti és a házilag készült növényi italok között?
- Az üzletekben megvásárolható növényi italokat általában vitaminokkal és kalciummal is dúsítják a gyártók. Gondosan válogatott alapanyagokból és pl. BIO változatok esetében szigorú hatósági ellenőrzéseken esnek át.
- A legtöbb bolti növényi ital UHT termékek, azaz hűtés nélkül is hosszan eltarthatóak felbontás előtt.
Praktikus dolog ez, hiszen ha hirtelen van szükség növényi italra, akkor azonnal elérhető, míg a házi készítés előkészítést, pihentetést is igényel. - A növényi italokat általában praktikus TETRA dobozban árulják 200ml, 250ml 1literes kiszerelésben amelyekből a kis kiszerelésűeket kényelmesen magunkkal lehet vinni vagy a gyereknek uzsonnához csomagolni. A literes csomagolás – ugyan felbontás után hűtést igényel – de visszazárható így praktikusan tárolható a hűtőszekrényben.
De persze:
- A kész növényi italok széles ízválasztékban készülnek, de azért korántsem olyan sokféle kapható az üzletekben, mint ahány félét otthon el lehet készíteni egy kis kreativitással.