- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Panaszmentes élet laktózérzékenyen is – laktáz enzim pótlás

Az a megtiszteltetés érte szerkesztőségünket, hogy előadóként meghívást kaptunk egy kerekasztal beszélgetésre, amelynek témája tej jótékony hatásai és a laktózérzékenyek lehetőségei a tej- és tejtermék fogyasztása  során volt. A beszélgetésen részt vett egyik dietetikus szakértőnk Nógrádi Katalin is [1], Dr. Plósz János belgyógyász gasztroenterológus a debreceni Kenézy Gyula Kórház adjunktusa és Györki Niké dietetikus is.  Az előadások után újságírói kérdésekre is válaszoltak a szakértők.

Millandjoy laktáz enzim pótlás [2]

Kerekasztal beszélgetés a tejfogyasztásról, laktózintoleranciáról

A kerekasztal beszélgetés után kaptunk egy rövid összefoglalót:

Panaszmentes élet laktózérzékenyen is

A tej és a tejtermékek elhagyása helyett azok jótékony hatására hívják fel a figyelmet a szakértők

Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, ezért nem mehetünk el szó nélkül a hasfájást, puffadást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó állapot mellett. A laktóz-intolerancia minden harmadik ember életét megkeseríti hazánkban, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.

Megdöbbentő a tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János adjunktus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára. „A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos.

Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej megfelelő arányban és összetételben tartalmazza az összes olyan tápanyagot, ami az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges. Nógrádi Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a laktozerzekeny.hu [3] dietetikus szakértője kiemeli: a tej bizonyítottan kedvező szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszerei betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré.

A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozza Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről! A rágótablettaként is elérhető laktáz enzim étkezés előtt történő fogyasztása ugyanis megelőzi a kellemetlen tüneteket. Sokan eddig a tejes ételek és italok elkerülése mellett döntöttek, nekik azonban alaposan meg kell vizsgálniuk a vásárolt élelmiszerek címkéit, mert a tehéntej mellett a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt, sőt, számos gyógyszerben is előfordulhat. Emellett a feldolgozott élelmiszerek, készételek, húskészítmények is tartalmazhatnak tejcukrot, ami az erre érzékenyeknél szintén panaszokat okozhat.

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz-enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!