- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

A tej élet, erő egészség

Tej: élet erő egészség. Laktózmentes tej is kapható. [1]

A laktózérzékenyeknek nem szükséges lemondania a tejfogyasztásról!

Mindenki ismeri a mondást, mi szerint a tej élet, erő egészség.

Igen nagy a vita az egyes emberek között, hogy igyunk e tejet, fogyasszunk e tejtermékeket e vagy sem! Míg a dietetikusok, és orvosok a táplálkozástudomány alapján egyértelműen a tejfogyasztást javasolják (kivétel a tejfehérje allergiások [2], és a galaktozémiások [3] esetében), addig különféle áltudományos magyarázatokkal „alátámasztva” a celebségre, hírnévre törekvők erőteljesen ellenzik.

Vajon mi történne azokkal az emberekkel, akik számára a tej (és a néha a tehén vér) fogyasztása az egyik alapvető élelmiszer (észak-kenyai szamburu törzs), ha most azonnal abbahagynák a tejfogyasztást? Milyen alternatívát tudnának számukra nyújtani, amit nem kell frissen tartani, folyamatosan rendelkezésre áll, és bármikor hozzáférhető, a fent említett áltudósok?

Mi is a tej valójában?

A tej tulajdonképpen a nőstény emlős tejmirigyeinek váladéka, amely egyben az utódok első tápláléka. Hazánkban a tej elsősorban a tehén-, kecske-, juhtejet jelenti, de természetesen jó néhány állat teje fogyasztható az ember számra, így a szamár, ló, teve, bivaly teje is.

A szóhasználat köznapi értelmezése szerint a „tej” mindig a tehéntejét jelenti. Ha más állat tejéről van szó, akkor azt mindig fel kell tüntetni, pl.: kecsketej, bivalytej, juhtej stb.

Élelmiszerkönyv szerint: 2-51 számú irányelv

A termelői nyers-tej olyan termék, amelyet egy vagy több tehéntől, juhtól vagy kecskétől rendszeres, teljes kifejéssel nyernek, amelyet nem melegítettek 40 °C hőmérséklet fölé vagy nem részesítettek ezzel egyenértékű más kezelésben, továbbá amelyből semmit nem vontak el, és amelyhez semmit nem adtak hozzá.

A tej a legértékesebb élelmiszereink közé tartozik, mert tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. A tápanyagok könnyen emészthető alakban s az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg a tejben.

„Emészthetőbben” a tejről:

A tej összetétele:

A tej kémiai összetétele tág határok között ingadozik, mert több tényező befolyásolja, így a takarmányozás, az évszak, az egyedi sajátosságok stb.

A tej érzékszervi jellemzői:

A tej eltarthatósága:

A tisztítás során a tejbe kerülő idegen szilárd alkotórészeket centrifugák segítségével távolítják el. A tej fogyaszthatósági ideje ultrapasztőrözéssel növelhető, azaz a tejet nyomás alatt 2-8 másodpercig 140 C˚-ra hevítik, majd biztosítják az aszeptikus (steril körülmények közötti) további feldolgozást: a hűtést és a csomagolást.

A tejhibák lehetnek:

Tejet külsőleg?

Bár idáig csak a tejfogyasztásról tettünk említést nem árt arról is tudni, hogy a bőrünk számára, külsőleg miért hasznos a tej:

Tetszik, nem tetszik értékes élelmiszerünk a tej

hiszen:

Tejfehérje allergiások [5] számára semmilyen állati tej sem javasolt, a növényi italok ugyan hasonlítanak a tejre, de még sem azok.

Laktózintolerancia esetében egyszerű és kényelmes megoldás a laktáz enzim használat [6]!