- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Tejitalokról kicsit másképpen

Epres tejital [1]

A tejitalokból találunk ízesítetteket is: pl. eper-, kakaó-, banán-, vanília ízűt.

Ha alaposabban körülnézünk az üzletek tej-, tejtermékes hűtős polcain, és átböngésszük az összetevőket, érdekes tejszármazékos italokra bukkanhatunk.

Elnevezésük lehet:

és még a gyártó fantáziája által kitalált tej alapú, de a Magyar Élelmiszerkönyvben a tejnek nem megfelelő, de tejet is tartalmazó italról van szó.

A tejital az nem tej

Sokan felháborodnak, hogy bizony ez nem tej. Valóban, nem tejről van szó, hanem tejalapú italról, melynek alacsonyabb a fehérje, a vitamin, és az ásványi-anyag tartalma is a tejhez képest, de nem is állítja senki, hogy ezek tejek lennének.

Megtévesztő lehet?

Igen, de nem akaratlagosan, hanem mert megspóroljuk azt az időt, amivel a tájékozottságunkat biztosítanánk saját magunknak, azaz nem olvassuk el, hogy mi is van csomagoláson. Sokszor nyúlunk automatikusan az beszerzendő ételek, élelmiszerekért, holott ma m ár megszokott, hogy a gyártó saját jogkörén belül megváltoztassa az összetételeket, illetve új termékeket hozzon ki, hasonlóan járhatnak a laktózérzékenyek, és a cöliákiások – gluténérzékenyek [2], akiknek folyamatosan ellenőrizni kell, hogy amit vesznek élelmiszereket, az számukra biztonságos legyen!

Ezek a tejalapú italok az alábbiakat tartalmazhatják:

A tejitalok tápanyagtartalma, általában 100 ml-re vonatkoztatva:

Permeátum:

Tulajdonképpen egy tejfeldolgozó ipari melléktermék, amely a tej úgy nevezett ultraszűrésekor keletkezik. Az ultraszűrés folyamatában a különböző méretű részecskéket tartalmazó oldat, a fölözött pasztőrözött tej, meghatározott pórusméretű hártya felületén az oldatra gyakorolt megfelelő nagyságú nyomás hatására két frakcióra különül el. Az egyik frakció a koncentrátum, amelynek részecskéi méretüknél fogva nem jutnak át a pórusokon.
A másik a membrán pórusméreténél kisebb részecskék frakciója, a permeátum.

Pl.: sajt- és túrókészítéskor keletkezik a permeátum.

Tartalma:

A vitaminok összetételéből adódóan a vízhez hasonló állagú, kissé zöldes színe van.

Jók valamire ezek a termékek? Egyértelműen igen!

Fogyaszthatják:

DE! ezek a termékek nem adhatók:

Nem javasolt:

Gondoljunk csak bele, hogy akinek fehérje megszorításra van szüksége, az ezekkel a készítményekkel, olcsó, ugyanakkor tejet imitáló alapanyaghoz jut, hiszen a növényi italok sok esetben jóval drágábbak.

Ráadásul mindent el lehet belőlük is készíteni, hasonlóan a tejhez:

A tejitaloknak léteznek ízesített változatai is (pl. eper, kakaó, vanília, banán)

Bár ezeket a termékeket nem erre „fejlesztették ki”, mégis nagy segítség lehet a fehérje megszorításos étrendekben a betegek, és hozzátartozóik számára!