- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Tejmentes vajhelyettesítők

Tejmentes vajhelyettesítők otthin is elkészíthetőek olajos magvakból. [1]Sokak szervezete nem tolerálja a tejet, és a tejből készülő tejtermékeket. Ennek oka lehet a tejcukor-érzékenység vagy akár a tejfehérje allergia [2] is. A kereskedelemben sok laktózmentes élelmiszer kapható, így laktózmentes vaj, laktózmentes túró, tejmentes növényi margarinok is, de akár házilag is gyárthatunk alternatív vajakat.

Otthon elkészíthető tejmentes vajhelyettesítők készítéséhez adunk ötletet.

Mivel a hozzávalókat a tejallergiásokra, szójaallergiásokra, laktózintoleranciásokra és gluténérzékenyekre  – cöliákiásokra [3] gondolva gyűjtöttük össze, ők mind jól felhasználhatják vaj, vajkrémek helyett.

Mi is a vaj? 80-82% tejzsír.

Az olajos magvak magas zsír-, és rosttartalma miatt könnyen készíthetünk házilag alternatív, tejmentes vajhelyettesítőket.

Milyen alapanyagokkal érdemes kísérletezni?

Ráadásul az olajos magvak a tejcukor intoleranciában is megjelenő hasmenés miatti tápanyaghiány pótlásában, gluténintoleranciában pedig rostkiegészítésre is kiváló!

Tejmentes vajhelyettesítők elkészítéséhez már nem is kell más, csak egy kis fantázia, és egy jó minőségű mixergép!

Figyeljünk arra, hogy:

Vaj és margarinhelyettesítő krémek

Hozzávalók kb. 100g tejmentes vajhelyettesítő krémhez:
10 dkg hántolt, a barna héjától mentes dió, vagy mogyoró, vagy mandula, vagy kókuszreszelék
1 kiskanál semleges ízű olaj

Elkészítése:
Ha szárazon megpirítjuk az elkészítés előtt, mindig várjuk meg, amíg teljesen kihűl!
Tegyük a robotgépbe a darálandó anyagot, és az olajat. 10-20 másodpercre kapcsoljuk be a mixert, majd pár másodpercre állítsuk meg.
Elsőként egy morzsás, széteső masszát kapunk, de 10-12 perc alatt (folyamatos mixer ki-, bekapcsolással) kenhető, krémessé válik.
Hűtőben tároljuk, hogy ne avasodjon meg.
Felhasználás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy könnyebben kenjük, vagy dolgozzunk vele.

Természetesen hasonlóan a hagyományos vagy laktózmentes vajakhoz, ezt is lehet ízesíteni, tetszőlegesen édesíteni, sózni, borsozni, vagy akár friss zöld-fűszert felaprítva belekeverni!

Felhasználásuk:

Ha a családtagjainkat, főleg a gyerekeket is bevonjuk a „munkába”, nem csak értékes időt tölthetünk együtt, hanem mindenki megtanulhatja a krémek elkészítésének csínyját-binyját, és bármikor elkészíthetik. Ugyanakkor nyitottabbak is lesznek az étkezés terén az újdonságok elfogadására.