- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Emelt összegű családi pótlék? Csak veleszületett alactasia-ra!

LCT gén képe. Mitől alakul ki a veleszületett laktázhiány? [1]Sokszor felmerül a kérdés, hogy jár-e emelt összegű családi pótlék a laktózérzékeny gyermekek után. 2014. szeptember állapot szerint sajnos nem. Valójában van olyan laktózérzékeny gyermek, aki után jár, de ők olyan ritkák mint a fehér holló, ők azok akik veleszületett laktáz-hiánnyal lettek diagnosztizálva.

Az alactasia egy ritka genetikai rendellenesség, mely megakadályozza a laktáz enzim termelését, mert a laktáz termelés irányításáért felelős gén valamiért nem működik megfelelően.
Veleszületett laktáz-hiány, más néven veleszületett alactasia, egy olyan betegség, amelyben a csecsemők képtelenek arra, hogy lebontsák a laktózt az anyatejben, hiszen nem lehetséges a laktózbontó enzim termelődése.

Paradox helyzet, hiszen az újszülöttek első szénhidrátja az anyatejben lévő laktóz, vagy tejcukor és ha nem veszik észre időben a betegséget, akkor nem kezelik, (holott igen egyszerű a kezelése), és súlyos következményei lehetnek a baba életére!

Ez a betegség leggyakrabban Finnországban fordul elő, ahol a becslések szerint 60.000 újszülött közül 1 születik ezzel a betegséggel.

Kimutatása:

Kezelés:

Csecsemők esetében a lefejt anyatejhez kell keverni a folyékony laktáz enzimet [3], hogy az anyatejben lévő laktóz bontása végbe menjen, így már biztonságosan fogyasztható a baba számára!

Sokszor felmerül a kérdés, hogy jár-e emelt összegű családi pótlék a laktózérzékeny gyermekek után. Egyenlőre csak ha a diagnózis Veleszületett laktázhiány.

Ennek a veleszületett betegségnek, ha a csecsemő anyatejes és/vagy laktóztartalmú táplálkozáson van a legsúlyosabb tünete:

a folyamatos hasmenés

aminek a szövődménye:

Az alactasia típus (veleszületett laktáz hiány) autoszomális recesszív minta alapján öröklődik.
Ez azt jelenti, hogy mindkét szülőben az LCT génben mutáció van, azaz az újszülött mindkét szülőjétől rossz LCT gént kap.

LCT gén legalább kilenc féle mutációja okozhatja a veleszületett laktáz hiányt.

Az LCT gén mutációiban a laktáz enzim egyetlen aminosavát is képesek megváltoztatni, így nem történik meg a megfelelő laktáz enzimtermelés.

A genetika, a táplálkozástudomány további kutatásaira van szükség, ahhoz hogy jobban megismerhessük a laktóz és laktáz enzimhiány által generált betegségek kivédésének lehetőségeit!

Jelenleg hazánkban a laktózintolerancia esetében csak a valódi laktózintolerancia, azaz, az úgy nevezett, alactasia esetén van lehetőség emelt összegű családi pótlék igénybevételére kisgyermekek után. A kereső felnőttek laktózérzékenyek viszont személyi adókedvezményt vehetnek igénybe [4].

LCT génhez kapcsolódóan az alábbi elnevezéssekkel is találkozhatunk

LCT gén képe:

LCT gén képe. Mitől alakul ki a veleszületett laktázhiány? [1]

Kép forrása: ghr.nlm.nih.gov/gene/LCT [5]