- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Érdekesség a laktózérzékenység kialakulásáról

laktóz-intolerancia

laktóz-intoleranciaÉrdekesség a laktózérzékenység kialakulásáról

Érdekes történet arról, hogy aki laktózérzékeny az normális, aki pedig laktózérzékenység tünetei nélkül képes tejet fogyasztani az „mutáns”.

A Föld lakosságának 75% laktóz-intoleranciában szenved!
Akkor most ki a beteg és ki nem?

A genetikai laktóz-intolerancia [1] kialakulásának a története szó szerint az ősidőkre nyúlik vissza

Az ősember genetikai állománya anno hasonlóan az állatvilágéhoz úgy volt kódolva, hogy a kifejlett egyed, a felnőtt ember szervezete már nem vagy csak nagyon korlátozott mértékben képes lebontani a tejben található laktózt (tejcukrot [2])

Tehát valójában teljesen normális, természetes dolog volt, hogy nem tudták megemészteni a tejet, ma is így van az a Föld lakosságának nagy részénél.

A közép-afrikai népek, az ázsiai eredetű amerikai indiánok közel 100%-ban laktózérzékenyek felnőtt korban, mert az ő szervezetükben nincs meg a már említett genetikai mutáció. Magyarországon a teljes lakosság közel 14%-a tejcukor érzékeny – egyes vélemények szerint ez a szám eléri a 30%-ot is, mert sokan nem ismerik fel a laktózérzékenység jeleit és így nem diagnosztizálják a „betegségét”

A táplálkozási szokások azonban évezredekkel ezelőtt drasztikusan megváltoztak.  Az őseink egyik fele a földművelésre – növénytermesztésre – összpontosított, míg a többiek az állattenyésztés mellett tették le a voksot.

A földművelő népek számára a rizs és gabona alapú táplálkozásnál a hús mellett a szója biztosította a szervezet számára szükséges fehérje és kalcium forrást.
Az állattenyésztéssel foglalkozó népek számára ugyanezt a célt a tej és a tejtermékek szolgálták.

Ez utóbbi népcsoportnál  – a tejet is fogyasztóknál – egy genetikai mutáció történt.

A mutáció következtében a szervezet elkezdett laktáz enzimet termelni, ami képessé tette őseinket arra, hogy laktózérzékenység tünetei [3] nélkül fogyaszthassák a tejet, hiszen szervezetük képessé vált annak megemésztésére.

Az laktáz enzim teszi ugyanis lehetővé, hogy szervezetünk a tejcukrot képes lebontani és emészthetővé tenni.

Ennek az enzimnek a hiányát nevezzük laktózérzékenységnek, laktóz-intoleranciának vagy más szóval tejcukor érzékenységnek.

Tudja-e, hogy

annak aki igazoltan laktózérzékeny, személyi adókedvezmény jár [4]?

Másodlagos laktózérzékenység:

A genetikailag meghatározott laktózérzékenység mellett több ok miatt is kialakulhat átmeneti ideig laktózérzékenység. Ez az állapot kiváltó ok megszűnésével szintén megszűnik. Ezekről az okokról bővebben itt olvashat [5].

A laktózérzékenység kezelésére gyakran alkalmaznak laktáz enzim pótlást [6] szájon át.