- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is! 2.

Korábbi cikkünkben bemutattuk az egészséges táplálkozás 12 pontjának első két pontját [1], most két ízesítőanyagot mutatunk be, melyek igen jelentős népszerűségnek örvendnek, túlzott fogyasztásuk azonban kedvezőtlenek az egészségünk szempontjából.

  1. csökkentse a sóbevitelt [2]

    Csökkentse a só és cukor bevitelt!

    Ügyeljünk a sóbevitelre

    • Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásához képest (5g só /nap) körülbelül háromszor annyi sót fogyasztunk. Ez a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz, szívinfarktushoz és agyvérzéshez is vezethet, ezért különösen fontos a kérdéssel foglalkozni!
    • A szervezetünk napi nátriumigényének (1,5-2 g) fedezéséhez körülbelül 5 g konyhasó (NaCl) bevitelére van szükségünk, de vajon min változtassunk az étrendünkben, hogy elkerüljük a magas sóbevitel káros következményeit?
      • Kenyérfélék, pékáruk, felvágottak, húskészítmények, szószok, salátaöntetek, zacskós levesek, fűszerkeverékek sótartalma igen magas, ezért vásárláskor feltétlenül olvassuk el a címkéket. Ezúttal ne csak a laktózmentességre koncentráljunk, hanem arra is, hogy a termék hozzáadott sót ne tartalmazzon, illetve lehetőleg kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek összetevői között a só első helyen szerepel.
      • Fokozatosan csökkentsük a hozzáadott só mennyiségét ételeink készítésekor! Só helyett használjuk a friss zöldfűszerek széles választékát (petrezselyem, zeller, kapor, bazsalikom, kakukkfű, kapor stb.), melyekkel ízletes ételeket tudunk készíteni.
      • Asztalunkról vegyük el a sószórót, evvel is megakadályozhatjuk, hogy szeretett családtagunk kóstolás nélkül sózza meg ételét!
  1. Mennyi cukrot lehet fogyasztani?

    • A WHO ajánlása szerint a napi energiabevitelünk maximum 5%-a tartalmazzon cukrot, amelybe beleszámít a kávéba tett teáskanálnyi mennyiség és a szörpökben, üdítőitalokban lévő rejtett cukor is.
    • Ahhoz, hogy a cukorbevitelünk ne haladja meg az ajánlott mennyiséget, korlátozzunk a nassolásainkat és fogyasszunk édességet, süteményt hetente 1-2 alkalommal, lehetőleg a főétkezések befejező fogásaként.
    • Az ételeinket lehetőség szerint ne, vagy csak nagyon kis mértékben ízesítsük cukorral, mézzel. (Az epret például ne hintsük meg porcukorral a fogyasztás előtt…)
    • Édes íz iránti vágyunkat gyümölcsökkel, házi készítésű laktózmentes turmixokkal [3], laktózmentes tejtermék és/vagy gyümölcs alapú édességekkel csillapítsuk.
      A gyümölcsök és a tejtermékek önmagukban már édesebb ízűek, ezért a sütemények készítésekor elegendő kevesebb cukrot felhasználnunk a megfelelő édes íz eléréséhez.

Tudta,  hogy a laktózmentes tej édesebb?

Az oka, hogy a laktózmentes tej édesebbnek tűnik azonos szénhidrát és cukor beltartalmi értékek mellett, hogy a tejben található laktóz a legkevésbé édes cukorfajta, amely egy összetett cukor (galaktózból és glükózból álló diszacharid [4].), amelyet a szervezetben termelődő laktáz enzim bont le az emésztés során egyszerű cukrokra.

A laktózmentes tej gyártása során a a tejbe annyi laktáz enzimet kevernek, ami kb. 24 óra alatt lebontja a tejcukrot glükózra és galaktalózra – úgy, mint ahogy azt a szervezetünk is tenné.
A glükóz (szőlőcukor) pedig édesebb ízű, mint a tejben eredetileg megtalálható tejcukor.

Sorozatunkat hamarosan folytatjuk.