Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Hogyan étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is? 1.

Nyomtatás Nyomtatás
Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is!

Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is!

Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy az egészséges táplálkozással, életmóddal sok civilizációs betegség (pl. elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek) megelőzhetőek. Ahhoz hogy ezek megvalósuljanak, néhány szempontot figyelembe kell vennünk. Több részes cikkünkben az egészséges táplálkozás ajánlásának 12 pontját mutatjuk be laktózérzékenyek számára.

Érdemes figyelmesen elolvasni a cikkeket, hogy megtudják, a már ismert laktózmentes alapanyagokat, élelmiszereket milyen arányban és minőségben érdemes fogyasztani ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessenek.

Egészséges táplálkozás 12 pontja laktózérzékenyek számára:

 1. Étkezzünk változatosan!

  • Ma már szinte minden nap szembejön velünk egy divatdiéta, amelyben arra próbálnak ösztönözni minket, hogy csak ezt, vagy csak azt együk, hogy egészségesebbek legyünk.
   Ne dőljünk be ezeknek a hirdetéseknek!
   Az egészséges táplálkozás alapja a minden élelmiszercsoportot magába foglaló étrend, azaz egy élelmiszert se vonjuk meg magunktól.
  • Az egészséges életmód kulcsa a mértékletességben van és nem a tiltáson!
  • Étkezéseinket lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban fogyasszuk el, így könnyen rendszert vihetünk a mindennapokba.
   Fontos azonban, hogy a rohanó hétköznapokban is szánjunk időt a minőségi étkezésre!
  • Merjünk kísérletezni a laktózmentes termékekkel!
   Ismerkedjünk meg új alapanyagokkal, fűszerekkel, ételekkel, hogy az étrendünk ne váljon egyhangúvá, unalmassá!
 1. Mérsékeljük a zsírfogyasztást!

  • A túlzott mértékű zsírfogyasztás és a következményeképpen kialakuló túlsúly, elhízás számos betegség kialakulásában szerepet játszik. Ilyen például a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek hazánkban vezető halálokok közé tartoznak.
  • Megelőzésképpen ügyeljünk az ételkészítéshez használt zsiradék típusára és mennyiségére, valamint az élelmiszerekben jelen lévő látható, vagy láthatatlan zsiradékra is!
  • Ételkészítés során törekedjünk a zsírszegénységre, a bő zsírban sült ételek helyett részesítsük előnyben a kevés zsiradékot igénylő ételkészítési módokat.
   Használjunk például:

   • sütőzacskót
   • teflon edényt
   • süssük alufóliába csomagolva a halakat, vagy a húsokat
  • Távolítsuk el a látható zsiradékot a húsokról, halakról és válasszuk a zsírszegényebb laktózmentes felvágottakat.
  • Fontos hogy az elfogyasztott ételek zsírsavösszetétele megfelelő legyen, ezért használjuk felváltva a növényi eredetű zsiradékokat ÉS a laktózmentes vajat.
   Törekedjünk a változatosságra, ne ragadjunk le egyiknél sem (pl.: szőlőmag-, repce-, dió-, olíva-, tökmag-, napraforgómag-, lenmagolaj és ezek keverékei, kókuszzsír, laktózmentes vaj, stb.)

Cikkünk következő része hamarosan olvasható, kövessék oldalunkat!Kapcsolódó bejegyzések:

Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is! 2.
Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is! 2.

Korábbi cikkünkben bemutattuk az egészséges táplálkozás 12 pontjának első két pontját, most két ízesítőanyagot mutatunk be, melyek igen jelentős népszerűségnek...

,
ugrás az oldal tetejére