Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is! 2.

Nyomtatás Nyomtatás

Korábbi cikkünkben bemutattuk az egészséges táplálkozás 12 pontjának első két pontját, most két ízesítőanyagot mutatunk be, melyek igen jelentős népszerűségnek örvendnek, túlzott fogyasztásuk azonban kedvezőtlenek az egészségünk szempontjából.

 1. csökkentse a sóbevitelt

  Csökkentse a só és cukor bevitelt!

  Ügyeljünk a sóbevitelre

  • Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásához képest (5g só /nap) körülbelül háromszor annyi sót fogyasztunk. Ez a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz, szívinfarktushoz és agyvérzéshez is vezethet, ezért különösen fontos a kérdéssel foglalkozni!
  • A szervezetünk napi nátriumigényének (1,5-2 g) fedezéséhez körülbelül 5 g konyhasó (NaCl) bevitelére van szükségünk, de vajon min változtassunk az étrendünkben, hogy elkerüljük a magas sóbevitel káros következményeit?
   • Kenyérfélék, pékáruk, felvágottak, húskészítmények, szószok, salátaöntetek, zacskós levesek, fűszerkeverékek sótartalma igen magas, ezért vásárláskor feltétlenül olvassuk el a címkéket. Ezúttal ne csak a laktózmentességre koncentráljunk, hanem arra is, hogy a termék hozzáadott sót ne tartalmazzon, illetve lehetőleg kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek összetevői között a só első helyen szerepel.
   • Fokozatosan csökkentsük a hozzáadott só mennyiségét ételeink készítésekor! Só helyett használjuk a friss zöldfűszerek széles választékát (petrezselyem, zeller, kapor, bazsalikom, kakukkfű, kapor stb.), melyekkel ízletes ételeket tudunk készíteni.
   • Asztalunkról vegyük el a sószórót, evvel is megakadályozhatjuk, hogy szeretett családtagunk kóstolás nélkül sózza meg ételét!
 1. Mennyi cukrot lehet fogyasztani?

  • A WHO ajánlása szerint a napi energiabevitelünk maximum 5%-a tartalmazzon cukrot, amelybe beleszámít a kávéba tett teáskanálnyi mennyiség és a szörpökben, üdítőitalokban lévő rejtett cukor is.
  • Ahhoz, hogy a cukorbevitelünk ne haladja meg az ajánlott mennyiséget, korlátozzunk a nassolásainkat és fogyasszunk édességet, süteményt hetente 1-2 alkalommal, lehetőleg a főétkezések befejező fogásaként.
  • Az ételeinket lehetőség szerint ne, vagy csak nagyon kis mértékben ízesítsük cukorral, mézzel. (Az epret például ne hintsük meg porcukorral a fogyasztás előtt…)
  • Édes íz iránti vágyunkat gyümölcsökkel, házi készítésű laktózmentes turmixokkal, laktózmentes tejtermék és/vagy gyümölcs alapú édességekkel csillapítsuk.
   A gyümölcsök és a tejtermékek önmagukban már édesebb ízűek, ezért a sütemények készítésekor elegendő kevesebb cukrot felhasználnunk a megfelelő édes íz eléréséhez.

Tudta,  hogy a laktózmentes tej édesebb?

Az oka, hogy a laktózmentes tej édesebbnek tűnik azonos szénhidrát és cukor beltartalmi értékek mellett, hogy a tejben található laktóz a legkevésbé édes cukorfajta, amely egy összetett cukor (galaktózból és glükózból álló diszacharid.), amelyet a szervezetben termelődő laktáz enzim bont le az emésztés során egyszerű cukrokra.

A laktózmentes tej gyártása során a a tejbe annyi laktáz enzimet kevernek, ami kb. 24 óra alatt lebontja a tejcukrot glükózra és galaktalózra – úgy, mint ahogy azt a szervezetünk is tenné.
A glükóz (szőlőcukor) pedig édesebb ízű, mint a tejben eredetileg megtalálható tejcukor.

Sorozatunkat hamarosan folytatjuk.Kapcsolódó bejegyzések:

Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 3.
Az egészséges táplálkozásról laktózérzékenyeknek 3.

Egészséges táplálkozásról szóló cikksorozatunk harmadik részéhez értünk, amelyben a tejtermékek, a gyümölcsök és a zöldségek helyét nézzünk át a laktózmentes...

Hogyan étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is? 1.
Hogyan étkezzünk egészségesen laktózérzékenyként is? 1.

Egészséges táplálkozás 12 pontja laktózérzékenyek számára. Legújabb sorozatunkban a laktózérzékenyek számára gyűjtjük össze az egészséges táplálkozás 12 pontját.

,
ugrás az oldal tetejére