- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Készítsünk otthon laktózmentes alapanyagokat – alternatív túró

Alternatív túró készítése házilag. Laktózmentes tejmentes. [1]Ötlet sorozatot indítunk, hogyan készíthetünk otthon laktózmentes finomságokat, melyekkel a tejből készült termékek illúzióját adhatjuk vissza!

Laktózmentes túrójellegű finomságok

Ezeket úgy készíthetjük el, hogy sem tej, sem gluténtartalmú gabona nincs benne, így gyakorlatilag a laktózintoleranciások, a tejfehérje allergiások [2], és a gluténérzékenyek is fogyaszthatják!

Alternatív túró tojásból

Hozzávalók 1 adaghoz:

Elkészítése:
A rizstejet fel kell forralni. Közben a tojásokat lazán felverjük. Amikor forr a víz, hozzákeverjük a cukrot, sót, a vanília aromát, és jó alaposan elkeverjük. Utána lassan belecsorgatjuk a felvert tojás sárgát, és kb 5-8 percig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, tiszta gézbe vagy konyharuhába tesszük, és fellógatva 2-3 órán keresztül hagyjuk a maradék levet is kicsöpögni belőle. Lehűtjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk..

Ha sósan szeretnénk elkészíteni, akkor cukor helyett, kicsit több sóval lehet készíteni, illetve fűszerezhető őrölt köménnyel, snidlinggel, petrezselyemzölddel vagy medvehagymával is!

Korábbi cikkünkben [3] is érintettük már a témát: alternatív vaj, túró tojásfehérjéből és „tejföl”.

Alternatív túró tofuból

A készen kapható tofu létezik natúr és füstölt változatban is.

Ricotta jellegű szójakészítmény

Hozzávalók 1 adaghoz:

Elkészítése:
A szójatejet fel kell forralni.
Amikor elkezd forrni, hozzákeverünk 2 evőkanál almaecetet, és jó alaposan elkeverjük.
Rögtön elzárjuk alatta a hőt. 1-2 percen belül kicsapódik a túrójellegű rész, és sárga lé marad mellette vissza.
Az egészet leszűrjük, és folyóvízzel kicsit át is öblítjük, hogy ne legyen savanyú, alaposan lecsepegtetjük, sőt kicsit ki is nyomkodjuk belőle a visszamaradt „savót”.
Bármilyen edénybe tesszük, annak veszi fel a formáját. Ízlés szerint akár sósan, vagy édesen is ízesíthetjük.

Felhasználásuk: