- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Ön szerint összefügg-e a fogszuvasodás és a sajtfogyasztás?

A fogszuvasodás megelőzésében segít a sajtfogyasztás. [1]A válasz egyértelműen igen!

Édesanyánk szerencséjére fogak nélkül születünk (A szoptatásnál sérülhet a mell, a fogaktól!), bár van 1-2 huncutkodó újszülött, aki a szájába már 1-2 kibújt fogacskával jön világra.
Alapesetben a fogak szépen lassan bújnak elő, sajnos időnként fájdalommal.

Sajnos a fogak romlásának lehetősége abban a pillanatban elkezdődik, ahogy „meg is születtek”.

A fogszuvasodás megelőzése összetett kérdés.

A szülők feladata, hogy segítsék csemetéjüket a fogaik megőrzésében.

Mitől romolhatnak a fogak, ideje korán?

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás, mivel támogathatjuk a fogaink épségét?

Fontos, hogy milyen ételek fogyasztásával járulhatunk hozzá még a fogaink hosszú életéhez, például a sajtokkal:

A magas kalciumtartalmuk miatt a sajtok is ízletes harapnivalót jelenthetnek csontjaink és fogaink egészségének megvédésében.
Ha a fogazatunkról van szó, nem csak összetevőik, de kémhatásuk miatt is érdemes odafigyelni a tejből készült élelmiszerekre, melyek akadályozhatják a fogszuvasodás kialakulását!

A sajtról bizonyosodott be, hogy a benne lévő összetevők (savófehérje, zsírféleségek, kalcium, foszfor) védenek a fogszuvasodással szemben.

A General Dentistry fogászati szaklap által egy közölt kutatásban, a következőket vizsgálták:

Azok, akik tejet vagy cukormentes joghurtot fogyasztottak, semmilyen kémhatásbeli eltérést nem produkáltak a teszt előtti állapotokhoz képest, ami már önmagában nagyszerű dolog, akik azonban sajtot ettek, azoknál jól mérhetően megemelkedett a szájüreg pH értéke, tehát lúgossá vált.

Nem csak azért érdemes tehát a cukros vagy szénhidrátokban gazdag rágcsálnivalókat akár napközben is laktózmentes tejtermékekre, kiváltképp sajtféleségekre cserélni, mert a testsúlyunknak és vércukorszintünknek kedvezünk, hanem mert általuk fogainkat is megóvhatjuk a felesleges és elkerülhető szuvasodástól.
Aki félti az alakját, az válasszon csökkentett zsírtartalmú sajtot!

Tudta, hogy a hosszú érlelésű sajtok [2] az érés során szinte teljesen laktózmentessé válnak, mert laktóztartalmuk 0,1g / 100g alá csökken?

Azok a laktózintoleranciás betegek, akik nem tűrik a sajtok laktóztartalmát sem, vegyenek be a sajtfogyasztás előtt laktáz enzimet [3].