[1]A válasz egyértelműen igen!
Édesanyánk szerencséjére fogak nélkül születünk (A szoptatásnál sérülhet a mell, a fogaktól!), bár van 1-2 huncutkodó újszülött, aki a szájába már 1-2 kibújt fogacskával jön világra.
Alapesetben a fogak szépen lassan bújnak elő, sajnos időnként fájdalommal.
Sajnos a fogak romlásának lehetősége abban a pillanatban elkezdődik, ahogy „meg is születtek”.
A fogszuvasodás megelőzése összetett kérdés.
A szülők feladata, hogy segítsék csemetéjüket a fogaik megőrzésében.
Mitől romolhatnak a fogak, ideje korán?
- Genetikai okok is lehetnek, de ezek nagyon ritkák!
- Rendszeres cukros üdítő kortyolgatása, főleg cumis üvegből.
- Rendszeres, napi szintű nyalóka-, cukorka szopogatása, édes keksz rágcsálása.
- Fogak biztonságos tisztításának elhanyagolása.
- Fogorvos széles ívben való kerülése.
Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás, mivel támogathatjuk a fogaink épségét?
- Rendszeres nyers zöldség-, gyümölcs rágásával.
Ez még fontosabb gluténintoleranciában, ahol a glutén tartalmú gabona félék elhagyása miatt csökkenhet a rostfogyasztás is! - Cukros üdítők, édességek korlátozása.
- Ha nincs lehetőség fogat mosni, legalább öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel alaposan!
- Rendszeres fogmosással, legalább naponta 2x és az étkezés után 10-15 perc elteltével mossunk fogat, legalább 3 percig, korrekt technikával!
- Rendszeres fogorvoshoz járással, minimum évente, de inkább félévente.
A fogorvos az, aki a helyes fogmosási technikát meg tudja mutatni! - Ki gondolta volna? A sajtfogyasztás is fontos!
Fontos, hogy milyen ételek fogyasztásával járulhatunk hozzá még a fogaink hosszú életéhez, például a sajtokkal:
A magas kalciumtartalmuk miatt a sajtok is ízletes harapnivalót jelenthetnek csontjaink és fogaink egészségének megvédésében.
Ha a fogazatunkról van szó, nem csak összetevőik, de kémhatásuk miatt is érdemes odafigyelni a tejből készült élelmiszerekre, melyek akadályozhatják a fogszuvasodás kialakulását!
A sajtról bizonyosodott be, hogy a benne lévő összetevők (savófehérje, zsírféleségek, kalcium, foszfor) védenek a fogszuvasodással szemben.
- A kazein mérsékli a szuvasodást okozó baktériumok savtermelését és a lepedékképződést.
- A sajt zsírtartalma mikroba ellen véd.
- A kalcium és a foszfor a nyál pH értéknek növelésével (lúgosító hatás) járul hozzá a védelemhez.
A General Dentistry fogászati szaklap által egy közölt kutatásban, a következőket vizsgálták:
- Véletlenszerűen három csoportra osztott önkéntesekkel végezték.
- Három percen keresztül folyamatosan fogyasztottak gouda sajtból, tejből illetve cukormentes joghurtból.
- Utána kiöblítettéi a szájukat tiszta vízzel.
- Vártak 10, 20 majd 30 percet és minden időtartamnál vettek egy mintát a résztvevők fogára tapadt plakkból, hogy megmérhessék annak pH értékét.
Azok, akik tejet vagy cukormentes joghurtot fogyasztottak, semmilyen kémhatásbeli eltérést nem produkáltak a teszt előtti állapotokhoz képest, ami már önmagában nagyszerű dolog, akik azonban sajtot ettek, azoknál jól mérhetően megemelkedett a szájüreg pH értéke, tehát lúgossá vált.
Nem csak azért érdemes tehát a cukros vagy szénhidrátokban gazdag rágcsálnivalókat akár napközben is laktózmentes tejtermékekre, kiváltképp sajtféleségekre cserélni, mert a testsúlyunknak és vércukorszintünknek kedvezünk, hanem mert általuk fogainkat is megóvhatjuk a felesleges és elkerülhető szuvasodástól.
Aki félti az alakját, az válasszon csökkentett zsírtartalmú sajtot!
Tudta, hogy a hosszú érlelésű sajtok [2] az érés során szinte teljesen laktózmentessé válnak, mert laktóztartalmuk 0,1g / 100g alá csökken?
Azok a laktózintoleranciás betegek, akik nem tűrik a sajtok laktóztartalmát sem, vegyenek be a sajtfogyasztás előtt laktáz enzimet [3].