- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Szója ABC 3. A szójakocka, szójapehely, szójaszósz

Szója kocka, szójafehérje [1]

Szója kocka

Folytatjuk korábbi szójakészítményeket bemutató cikksorozatunkat

Most a különféle szárított termékeket, húspótlóként is használatos termékeket, (De azokkal nem azonos táplálkozási értékűek!), valamint az ízesítőket ajánljuk a figyelmükbe.
Ezeknél a szójatermékeknél kiemeljük, hogy, akkor nevezhetjük őket gluténmentesnek is, ha az alapból gluténmentes szójaalapanyagból készült termékekre, a gyártó garanciát vállal az úgy nevezett gluténmentességre.

Sok laktózérzékeny azért válik laktózérzékennyé, mert cöliákiában is szenved, ezért gondoljuk hogy a most bemutatott szójatermékek kötődnek a laktóz-intolerancia témájához is annak ellenére, hogy ezek a szójakészítmények nem a tej, és tejtermékek kiváltására [2] valók elsősorban. Fontos, hogy a gluténérzékenyek a felhasználás előtt győződjenek meg a termék garantált gluténmentességéről * !

A szárított szójatermékek, és felhasználási területük

Előkészítés:
Felhasználás előtt, vízbe-, tejbe-, húslevelébe, stb. áztatjuk (ha lehet, már ízesítsük a folyadékot, és akkor finomabb lesz a készétel is), majd ha megszívta magát, alaposan megduzzadt, akkor jó erősen ki kell nyomkodni belőlük a folyadékot. Utána már csak az ételhez illően fűszerezni kell őket, és elkészíteni belőlük a megtervezett ételt.

 

Erjesztett szójakészítmények

Ki nem fogyaszthatja a szójatermékeket?

Köztudott, hogy a szója is allergén, ezért amennyiben valaki a szójára (is) allergiás, sajnos ezekről a termékekről le kell mondania. A termékek csomagolásán az allergéneket kötelező jelölni.
Az új 2014-ben életbe lépő élelmiszer jelölési rendelet értelmében az összetevők felsorolásában az allergéneket kiemelt – általában vastagabb – betűtípussal kell szedni, hogy fogyasztó azonnal tisztában lesz azzal, hogy a termék milyen allergéneket tartalmaz. Korábban az allergéneket szövegesen tüntették fel, de persze erre most is van mód.

Amennyiben bizonytalan a termék allergén-tartalmát illetően célszerű a forgalmazóhoz fordulni és igazolást kérni arról, hogy a termék valóban mentes-e az adott allergéntől.

Hol szerezhetőek be a szójakészítmények?

A kifejezetten BIO üzletek, reformélelmiszer boltok [4] választékából nem hiányozhatnak a szójakészítmények, mint ahogy a táplálék intolerancia üzletek választékából sem, hiszen jellegéből adódóan ezek tejcukor és tejfehérje mentesek – mennyiben nem adnak hozzá tejszármazékot, pl: állag, ízmódosítás miatt – is és nagyrészt gluténmentesek is, így a laktóz-intoleranciában szenvedők mellett a tejallergiások [5] és gluténérzékenyek is fogyaszthatják őket.  A nagyobb élelmiszer üzletek, drogériák is rendelkeznek BIO és mentes választékkal így ezekben az üzletekben is érdemes keresni a most bemutatott szójakészítményeket.

Ön ismeri a laktózmentes receptgyűjteményünket?

Számos receptünk készül tejmentesen így laktózérzékenyek és tejallergiásoknak is hasznos lehet. Receptgyűjtemény [6]

 

Sorozatunk első cikke: Szója ABC 1 [7]