- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Tejet, tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok és a laktózintolerancia

vegetáriánus és laktózérzékeny [1]

Vegetáriánus és laktóz-intoleráns?

A vegetáriánus étrendeknek többféle típusa van. Egyes embereknél, csoportoknál a fő típusok étkezési szokásai között átfedések lehetnek.

A vegetáriánusok többsége egészségmegőrző, és/vagy betegség megelőző, gyógyító hatást várnak étrendjüktől, életmódjuktól. Ennek ellenére (pl. genetikai hajlam, fertőzés, stb.), különböző betegségek megjelennek, megjelenhetnek náluk is.

Laktózintolerancia szempontjábó

a vegetáriánusok azon csoportjának kell változtatásokat tenni, akiknél megengedett a tej fogyasztása, sokan tejtermékeket is beterveznek étrendjükbe.

Az üzletek polcai többféle lehetőséget biztosítanak a laktóz intoleranciában érintetteknek.

Azon vegetáriánus csoportoknál, ahol megengedett a tejtermékek fogyasztása sokféle élelmiszer, termék közül választhatnak.

Tej, tej alapú élelmiszerek

A tej, és a tejtermékek helyettesítése történhet tejcukormentes azaz laktózmentes élelmiszerekkel, melyek laktóztartalma nem lehet több mint, <0,1g/100g; <0,1/100cm3.

A laktózmentes tej: előre elemeire bontott laktózt (glükóz és galaktóz) tartalmaz, a gyártási folyamat során laktáz enzimet adnak a tejhez, a késztermék a laktózmentes tej.

A savanyított tejtermékek (joghurt kefir), túró laktóztartalma alacsony. Vannak, akiknek még ez is tüneteket okoz, nekik lehetőségük van a nem hagyományos, hanem laktózmentes tejből előállított élelmiszer vásárlására.  Ezek a laktózmentes tejtermékek.  Laktózmentes tejből több gyártó is készít tejfölt, túrót, vajat, vajkrémeket, joghurtot, habtejszínt, stb.

Fontos élelmiszerek a különféle sajtok, melyek közül laktóz intoleranciában biztonsággal fogyaszthatók:

A hosszan érlelt sajtok laktózmentesek: pl. ementáli, cheddar, gouda, maasdamer és a penészes sajtok közül: camembert, brie pl. A sajtok lehetnek akkor is laktózmentesek, ha azt nem jelöli a gyártó, de ha van a terméken tápérték táblázat magunk is kikövetkeztetjük [2], hogy a termék valóban laktózmentes-e.

A tej fontos tápanyagforrás

A laktózmentes, tej és tejtermékek fogyasztásával a tej nélkülözhetetlen tápanyagai megmaradnak, ezekből nem szenved hiányt a tejet is fogyasztó vegetáriánusok szervezete (teljes értékű fehérje, kalcium, D-vitamin). A tejben kisebb, nagyobb mennyiségben szinte minden vitamin és ásványi anyag megtalálható.

Laktáz pótlás

Természeten a laktózmentes tejtermékek fogyasztása helyett vagy mellett a laktózintoleranciások alkalmazhatnak laktáz enzim pótlást is. Ilyenkor a szervezetből hiányzó laktáz enzimet szájon át [3] tabletta, por vagy csepp formájában veszi magához a laktózérzékeny.