- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Fehérjeporok-, turmixok tejfehérje allergiásoknak

tejfehérje mentes fehérje készítmények, borsófehérje, rizsfehérje [1]

tejmentes fehérje készítmények

A tejfehérje allergia esetében a kizárólagos terápia, a tejfehérje mentes táplálkozás.

A tejfehérje allergiásoknak nincs lehetőségük semmilyen készítménnyel sem ezt a problémát megoldani, mint például a tejcukor-érzékenyeknek, akik akár a laktáz enzim pótlása [2] is jó megoldás lehet. A tejfehérje allergia (helytelen szóhasználattal tejallergia [3]) ugyan „kinőhető”, de jellemzően gyerekek esetében, ha valaki felnőtt korában válik tejfehérje allergiássá, igen kicsi az esély, hogy valaha is elmúlik.

Ugyanakkor mindenkinek joga van, hogy hasonló esélyekkel induljon például a sportolás terén, de akár testsúlycsökkentés esetén, de tejfehérje allergiában speciális fehérjeturmixokat-, fehérjeporokat lehet választani, bár laktóztartalmú lehet. Természetesen, ha a tejfehérje allergiás, tejcukorérzékeny [4] is, akkor arra is figyelnünk kell az összetevőkben.

Bármilyen élelmiszert, étrend kiegészítőt, gyógyszert vásárol a tejfehérje allergiás, az alábbiakra kell figyelni, hogy ne legyen a termék összetevői között:

Kifejezetten figyeljünk arra, hogy a tejfehérjétől mentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.

Tejmentes termékek jelölése lehet:

Milk free, vagy tehén figura karikában áthúzva

lactose-free-tehen_kicsi [5]

Az elvárásoknak megfelelően akár vegetáriánusoknak is elfogadható tejfehérje mentes fehérjeporokat, fehérjeturmixokhoz való alapanyagokat lehet vásárolni, például sportolói igényeket is figyelembe vevő boltokban.

Tejfehérje mentes állati eredetű fehérjét tartalmazó fehérjepor alapanyag lehet:

vagy ezek valamilyen arányú kombinációja

Tejfehérje mentes növényi eredetű fehérjét tartalmazó fehérjepor alapanyag lehet:

vagy ezek valamilyen arányú kombinációja

Természetesen vannak speciális, gyógyászati tápszerek is, melyek elsősorban tejfehérjére allergiás, leromlott betegek számára készültek, de felhasználható tejfehérje allergiás sportolóknak is külföldre biztonságos ételkészítéshez, vagy szintén tejfehérje allergiás testsúlycsökkentéshez, 1- 1 kisebb étkezés kiváltására.

Természetesen tejfehérje allergiás babáknak, akár anyatejpótlásra, vagy később tejpótlásra is kapható ellenőrzött tápszerpor.